Kezdőlap » Növények » Hogyan tartsunk kávéfát?

Hogyan tartsunk kávéfát?

Kávét, kifejezetten arab kávét, azaz coffea arabicát általában lehet vásárolni a kertészetek egy részében vagy a kifejezetten erre szakosodott kertészeti és barkácsolós hiperekben. Jellemzően kétféle méretben lehet hozzájutni: 8-15 cm-es cserepekben több éves növényekhez, illetve kis csíráztató cserepekben néhány hetes magnövényekhez. A kávét rendszerint magról szaporítják ugyanis, mert nagyon biztosan csírázik a megfelelő körülmények közt. A vákuumzáras kávébab erre persze már nem megfelelő, mivel mire hozzánk jutott, alaposan hőkezelték.

A magnövények vásárlása pénztárcabarát, egy-egy kis edényben akár húsz kávéfácska is lehet, mindössze néhány száz forintért. Kis kitartással 4-5 év múlva saját kávébabot szüretelhetünk.
A kezdeti időkben ne tegyünk semmit, csak a szobában, félárnyékba állított magoncokat tartsuk kellemes nedvesen. Gondoskodjunk számukra vízelvezető tálcáról. A sziklevelek félkör alakúak, a valódi levelek már lándzsa formájúak, sötétzöldek erőteljes erezettel és enyhén hullámos levélszéllel. Ha már egy-két pár valódi levelet neveltek a magoncok, óvatosan szétválaszthatjuk őket külön edényekbe. Savanyú földkeverékbe tegyük őket, különben a levelek széle bebarnul és leszáradnak, lassacskán az egész növény tönkremehet. A külön ültetett fácskákat tartsuk egymás közelében, mintha csak ültetvényen lennének, így érzik jól magukat.

Tartsuk félárnyékos, árnyékos helyen, enyhén nedvesen, bár kibírja azt is, ha néha-néha kiszárad a földje. A levegőt párásítsuk spriccelővel. A nagyobb méretű növényeknek se csípjük ki a közepét, hogy a növény inkább fölfelé nőjön. Elágazásokat idővel magától is hozni fog. Öntermő, vagyis nem kell több növény ahhoz, hogy a virágok megtermékenyüljenek. Az érett termésből nemcsak a mag használható fel, hanem az azt borító gyümölcshús is. Mi lehet különlegesebb, mint kávélekvárral kínálni a vendégeket?

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régi idők fűszere

Szinte hihetetlenül hangzik, de volt olyan időszak, amikor még nem ismerte a magyar konyha a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük