Kezdőlap » Növények » Hogyan tartsunk gránátalmát a kertben?

Hogyan tartsunk gránátalmát a kertben?

Ha a legkönnyebben tartható mediterrán különlegességet keressük, akkor akár a sarki gyümölcsös polcán is megtalálhatjuk az alapanyagot az ültetéshez, mert a gránátalma az. Jól elviseli a mi klímánk telét, gond nélkül áttelel, ha már nagyobb. A legkisebbeket azért jó ötlet takarással védeni.
A gránátalma belsejében rengeteg mag van, amelyek kis vörös lével töltött buborékokban ülnek. Ha a magokat elvetjük, néhány héten belül kicsíráznak. Amíg elég nagyok nem lesznek, pohárban nevelhetjük őket a szobában. Ha már kezd fásodni a száruk, néha csípjük vissza a felső hajtás hegyét, hogy szaporább elágazásra késztessük. A 25-30 centiméteres csemetéket a következő tavasszal ültessük ki a kertbe a végleges helyükre. Ez napsütötte, folyamatosan meleg, nem huzatos, nem talajvizes környezetben legyen. Az év folyamán folyamatosan nyírjuk körötte rövidre a füvet, gyomláljuk ki a gazt, nehogy elnyomják a fiatal növényeket. A tél kezdetéig remélhetőleg eléggé megerősödnek a tövek. Miután elhullatták a leveleiket, takarjuk be őket friss szalmával, hullott avarral, stb. elég vastagon ahhoz, hogy alatta már ne veszélyeztesse fagy a növényeket. Ha a telet túlélik, akkor később valószínűleg már nem kell a pusztulásuktól tartani.
A magcsemeték öt éves korukra érik el azt a fejlettséget, ahol már várható tőlük a virágzás és terméshozás. Ezt az időt lerövidíthetjük, ha magvetés helyett valahonnan sikerül dugványt vagy gyökérsarjat szereznünk. Egy jól fejlett és nagyon jó helyre ültetett gyökérsarj akár már az első évben virágozhat. A termések beérleléséhez a mi klímánkon nagyon hosszú idő kell neki, ezért érett almákat valószínűleg csak az ősz legvégén tudunk szüretelni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szarvasgomba

A szarvasgomba vagy régiesen trifla igazi gasztronómiai különlegesség, aminek az íze semmihez sem hasonlítható. Olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük