Kezdőlap » Karrier » Hogyan tartsunk előadást?

Hogyan tartsunk előadást?

Szóbeli előadást, beszámolót kell tartanunk? Ha nem szeretünk szerepelni, a legjobb, ha minél alaposabban felkészülünk rá.
A felkészülés során először is az alábbiakat kell átgondolnunk: miről fogunk beszélni, mennyi időnk lesz a témát kifejteni, kiknek fogjuk az előadást tartani. Nem mindegy, hogy a célközönség milyen életkorú és milyen előismeretekkel rendelkeznek, hiszen ennek ismeretében kell megválogatnunk a szavainkat.

Az sem mindegy, hogy mi mennyire vagyunk jártasak az adott témában, mert könnyen előfordulhat, hogy anyagot kell hozzá gyűjtenünk, azt rendszerezni. Ezért érdemes vázlatot készíteni, ami álljon bevezetésből, tárgyalásból, befejezésből. Az előre megírt beszéd és vázlat ellenére igyekezzünk saját szavainkkal előadni, úgy sokkal természetesebb, spontánnak tűnő eladásunk lesz. Biztosítsunk a célközönség számára kérdezési lehetőséget. Ha az előadás végén merülnek fel kérdések, azokat is válaszoljuk meg. Ha a beszédben bármilyen ígéretet tettünk volna (például, hogy az előadás anyagát elküldjük a résztvevőknek), azokat maradéktalanul tartsuk be.
Beszéd közben folyamatosan figyeljük a hallgatóságunkat, hogy lássuk az arcukon, értik-e, amiről beszélünk. A megértést segíti, ha különböző technikai és szemléltető eszközökkel tesszük színesebbé az előadást. Ezért ne féljünk videót, diavetítő, projektort, számítógépet, interaktív táblát használni, hogy ábrákat, rajzokat, táblázatokat, diagramokat mutathassunk a hallgatóságnak.
Figyeljünk a megfelelő megjelenésre, az ápolt külsőre. Beszéljünk tisztán és érthetően, tartva magunkat a rendelkezésre álló időkerethez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan bontakoztassuk ki tehetségünket

Munkába állás után szakképzettséghez megfelelő pozíciót szeretnének betölteni a kezdő vagy haladó szakemberek. Magas fizetést, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük