Kezdőlap » Növények » Hogyan tartsuk a szobafikuszt?

Hogyan tartsuk a szobafikuszt?

A legnépszerűbb szobai növények közt van a fikusz, mert nagyon dekoratív és egyszerű a gondozása. Eredeti élőhelyén, Délkelet-Afrikában akár a 30 méteres magasságot (illetve ághosszúságot, terjedést) is elérheti, nálunk a maximális magassága 6-8 méter lehet, már csak azért is, mert nem télálló, tehát nem kiültethető, beltéren viszont nem nagyon lehet neki nagyobb helyet biztosítani ennél, ezt is inkább csak iskolákban, cégek és közintézmények galériás aulájában. Átlagos lakásokban tehát maximum 3 méteres magasságot tudunk elérni.
A lombja viszonylag sűrű, ezt a hatalmas levelek okozzák. Ágai oldalra terpeszkednek,nálunk érdemes ezeknek a nagy oldalágaknak valamilyen támasztékot biztosítani. Levelei mérete a 30 centimétert is elérhetik, tojásdadok és sötétzöldek. Virága eléggé jelentéktelen, jellemzően a levelei díszítőértéke miatt tartják.
Világos helyet szeret, érdemes ablak közelében elhelyezni, vagy olyan aulában, kupolateremben, aminek nagy üvegfelületei vannak, de a közvetlen napot nem szereti. Ugyanezért a kertbe sem jó ötlet kitenni, a napfénytől megéghetnek a levelei. A talaja legyen jó vízáteresztő, bár egyébként nem igényes, ha rendszeres tápoldatozásban van része. Viszonylag kis hely is elegendő neki, láttam olyan példányt, amely annak ellenére 4-5 méteresre nőtt, hogy mindössze egy 30 cm átmérőjű átlagos cserepe volt.
Dugványokkal jól szaporítható, a termésére nem érdemes várni. Egyrészt kicsi az esély, hogy sikerüljön termésre bírni, másrészt jóval tovább tart a magról, mint a kis ágdugványokról való felnevelése. De még erre sem feltétlen van szükség, mert gyakorlatilag bármely átlagos virágüzletben kapható különféle méretekben is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szarvasgomba

A szarvasgomba vagy régiesen trifla igazi gasztronómiai különlegesség, aminek az íze semmihez sem hasonlítható. Olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük