Kezdőlap » Ünnepek » Hogyan tartsuk otthon a húsvétra kapott nyuszit?

Hogyan tartsuk otthon a húsvétra kapott nyuszit?

Ahol kisgyerek van, gyakori, hogy a gyermek kis nyuszit szeretne, és néha kap is húsvétra. Felelőtlenül ne vásároljunk a gyereknek,csak mert arra fáj éppen a foga, meg kell vele beszélni a kisállat-tartást. Ha a gyerek nem tudja, vagy nem akarja vállalni az állat további tartását, akkor NE vegyük meg neki. A nyuszi tartása háziállatként kistermetű nyulaknál (törpenyúl), nem is olyan nehéz, és mivel édes a pofija, és nyugodt, csendes, nagy gondot a szomszédoknak sem jelent. Ha elhatároztuk magunkat, pár fontos dologról tudni kell:

A nyúl fülei, bármilyen kézenfekvő megoldásnak is látszik, nem emelésükre valók. Ez nagyon fájdalmas a nyulaknak, sőt, veszélyes, komoly sérüléseket okozhatunk vele. A nyulakat a nyakszirtnél fogjuk meg, de támasszuk alá alul a kezünkkel (vagy fogjuk meg a két mellső lábát), hogy a bőre ne lógjon.

A nyulak fiatal korukban hozzászoktathatók a kézben tartáshoz, persze, csak ha megfelelően bánunk vele, és nem játékszerként tekintünk rá. Idősebb nyulak már nem tűrik a kézben tartást.

A törpenyulakat tudjuk sétáltatni is, már kapható nyuszik számára is póráz, de akár görény vagy macskapórázt is használhatunk.

Ha úgy döntünk, hogy nyuszit tartunk, ezt mindig felelősségteljesen tegyük. Nagyon fontos a nyulaknak a rendszeresség, a megszokott környezet, és a megszokott napi dolgok, különben a nyúlnak abnormális viselkedési szokásai lesznek. Fontos az is, hogy ha lehet, ne egyedül legyen, a nyúl ugyanis társas lény. Leggyakrabban egy tükör beiktatásával segítenek a magányosság ellen. A nyuszi fogait rágcsálásra használja, ezért erre is készüljünk fel, ha lakásban szeretnénk tartani. Szerezzünk be számára rágófát, ami a természetes rágcsálását elősegíti, ezáltal kevésbé igényli a bútoraink megrágását.

Szobatisztaság: kiskorától nevelve megtanítható a nyuszi is, hogy mindig egy adott helyre ürítsen. Figyeljük meg, hova szeret üríteni a nyuszi, és azt a helyet tegyük meg a sarkának. Eleinte persze készüljünk fel takarításra, de hagyjuk, hadd keressen ő magának, mert úgy is odajárna. A szoktatás körülbelül annyi időbe telik, mint egy macskánál, 1 hónap. Ezután mindig oda fog járni. Persze ideális helyzet az lenne, ha az alvós ketrecébe találná meg ezt a helyet. Ha rosszat tesz, kiáltsuk hangosan a nevét, mert a füle igen érzékenyen reagál a hangokra, de soha ne bántsuk!
Etetésére használhatunk nyúltápot, de a természetes ételek a legmegfelelőbbek. Minden esetben szénára szüksége van, az év minden napján, enélkül az emésztése felborul, és a nyuszi beteg lesz! Szemes árpát vagy búzát, zabot is adhatunk neki, és a kertben termő répa, káposztalevél is finomság, de a vágott füvet is kedveli. Gyümölcsöt ne adjunk neki, vagy kis mennyiségben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük