Kezdőlap » Növények » Hogyan tartsuk a jázmint?

Hogyan tartsuk a jázmint?

A jázmin egy kúszónövényféle, amit viszonylag egyszerű tartani, és rendkívüli szépsége és illata miatt nagyon népszerű. Dézsában nevelve maximum kb. 80 cm-es magasságra (ághosszúságra) nőhet meg, ágai gyakran csüggenek a levelek és virágok súlya alatt.
Érdekesség, hogy a jázmin valójában az olajfák rokona, és eredetileg a Kaukázustól keletre, a Közép-keleten őshonos. Európába az arab kultúra fénykorában került be muszlim közvetítéssel.
Ültessük jó vízáteresztő edénybe, sok komposzttal gazdagított virágföldbe, és később is bőven lehet tápoldatozni. Szereti a meleget, de az ősz beköszöntével érdemes felkészíteni a teleltetésre is. Ha már levirágzott, vágjuk vissza az ágait és helyezzük 8-10 fokos, világos helyre. Kora tavasszal újra elkezdhetjük öntözni és tápoldatozni, így egész nyáron ontani fogja az illatos, fehér virágokat. Tartsuk világos, kifejezetten napos vagy félárnyékos helyen.
Ha nyáron a szabadban tartjuk, akkor számíthatunk a rengeteg méh és pillangó látogatására. A ládáját beáshatjuk a talajba, de a növényt kiültetni csak akkor érdemes, ha minden ősszel a kiássuk és a gyökereket visszavágjuk, ugyanis a téli hideget nem viseli el. A kiültetés előnye, hogy így a növény sokkal nagyobbra tud megnőni, mint cserépben, ágai akár 5-6 méterre is elkúszhatnak.
Az emberek éppúgy, mint a pillangók erős, nagyon finom illata miatt kedvelt, sokféle illatszerben, kozmetikumban használják összetevőként. Otthoni tartásban a leggyakrabban a közönséges jázmin és a sokvirágú jázmin fordul elő, de mivel ennek is rengeteg fajtája és hibridje van, a gyűjtők kedvence lehet. Az egyes típusok jelentősen különbözhetnek a szirmok száma, alakja, a virágok mérete és mennyisége tekintetében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük