Kezdőlap » Étel » Hogyan tartósítsuk a magokat?

Hogyan tartósítsuk a magokat?

A kifejezetten magjukért tartott „gyümölcsök” közül a legnépszerűbb nálunk a dió és a mogyoró, ezek a fák sok kertben megtalálhatóak, főleg, ha nagy portáról van szó. Előfordulhat még saját termesztésben mandula és amerikai mogyoró is. A szotyi hiába népszerű magféle, nagyon ritkán fordul elő, hogy kifejezetten a nagy méretű, emberek számára élvezetes napraforgómagot termesszék a kertben. Az otthoni napraforgók inkább dekoratív voltuk és a madarak számára nyújtott eledel miatt népszerűek. Erre a célra egyébként a legjobb az úgynevezett óriás-napraforgót vetni, ami akár 3-4 méter magasra is megnőhet, és nem egyetlen fejet hoz felül, hanem rengeteg elágazást, amelyeken végén mindenhol egy-egy kisebb napraforgó tányér van. Nem ritka, hogy egyetlen növényen harminc virág is nyílik, ami igazán sok madár ellátására alkalmas. Házi tartósításra azonban nem.
Az összegyűjtött diót, mogyorót először ki kell szárítani, hogy az íze megfelelő legyen. Terítsük ki egy sötét és száraz helyen, ahol egerek vagy penész nem károsíthatják. Régen ez a padláson történt. Néhány hét után a gyümölcsök már feltörhetőek, és érdemes is feldolgozni, hogy akkor tehessük el őket, amikor az ízük a legjobb. A kibontott diót, mogyorót gyűjtsük össze, és adagokra bontva, bezacskózva fagyasszuk le. Még évek múlva is fogyasztható lesz, és nagy előnye, hogy az egyes szemek nem fagynak össze, a tetszőleges adagot vehetjük ki a zacskóból.
Másik lehetőség a mézben való tartósítás, ami gyakorlatilag egy konkrét édesség elkészítését jelenti, tulajdonképpen. Vegyünk elő kisebb dunsztos, bébiételes üvegeket megfelelő tetővel. Tömjük meg őket magokkal és aszalt gyümölcsdarabokkal jó szorosan, majd töltsük fel mézzel az üveget annyira, hogy a darabokat ellepje. Ha a mézet sötét helyen tartjuk, nem romlik meg akár évezredekig sem, és frissen tartja a benne lévő magokat és gyümölcsöket is, mivel azok egyrészt nem jutnak levegőhöz, ami szükséges lenne a bomláshoz, másrészt a méz jelentős cukortartalma is megakadályozza megromlásukat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan bontsuk fel a kókuszdiót?

A kókuszdió rendkívül finom és laktató gyümölcs, beszerzése is könnyű, hiszen szinte minden üzletben lehet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük