Kezdőlap » Ház karbantartás » Hogyan tarthatjuk tisztán lakásunkat?

Hogyan tarthatjuk tisztán lakásunkat?

A lakás és az otthon fogalma szorosan összekapcsolódik az emberek számára. Ezért természetes, hogy mindenki igyekszik tisztán és rendben tartani, mert a család tagjai számára csak így jelent békés, nyugalmas helyet.
A takarítást is több részre oszthatjuk, van mindennapi, heti takarítás, illetve a nagytakarítás, amit általában évszakonként, de évente legalább kétszer elvégzünk.

A mindennapi takarítást azzal kezdjük, hogy először elpakoljuk az estéről ottmaradt dolgokat, bár jó esetben a családtagok este mindent a helyére tettek. Igazából a takarítást szellőztetéssel kezdjük. Ez nagyon fontos egészségünk szempontjából, mert zárt helyiségben a levegő hamar megromlik, a kilégzés, a fűtőtestek működése, a konyhai gőzök és az ételszagok miatt.

Következő lépés a seprés. Felszedjük a szőnyegeket, kiporoljuk azokat, majd a padlót is tisztára seperjük. Célszerű a szemetet nem végigsöpörni a szobán, hanem kisebb halmokba összegyűjteni, és seprés végén így összeszedni. Seprés után várjunk néhány percig, amíg leszáll a por, és csak azután törölgessünk le. Portörléshez puha flanellrongyot használjunk, segítségünkre lehet még bútorápoló folyadék is. Napi takarításhoz tartozik még az előszoba és fürdőszoba tisztítása is. Fontos a bejárat rendben tartása is, mert a lakásba belépő emberre ez teszi az első benyomást. Tehát ezt a részt naponta annyiszor takarítjuk, ahányszor bepiszkolódott.
A hetenkénti takarításnál ugyanilyen sorrendben járunk el, csak nagyobb részletességgel végezzük a munkát.

Nagytakarítást általában kétszer végzünk egy évben, tavasszal és ősszel. Legoptimálisabb esetben ezt nem egyszerre végezzük az egész házban, hanem helyiségről helyiségre, így mindig marad a család számára egy nyugodt hely. Ilyenkor minden mozdítható tárgyat kiveszünk a helyéről, és minden helyet alapos tisztításnak vetünk alá. Nagyszüleink idejében a meszelt falakat ilyenkor meszelték újra. Ilyenkor kenték be viasszal a padlót. Mára ehhez a takarításhoz kötődik az ablakmosás.

A takarításhoz tartozik még a takarítóeszközök rendben tartása is. Praktikus dolog ezeket egy helyen egy külön mellékhelyiségben vagy szekrényben tárolni.
A lakás gondozása nem csak egészségi és esztétikai szempontok miatt fontos, de anyagi megfontolásból is figyelnünk kell erre. Rendszeres karbantartás mellett sokkal tovább tartanak berendezési tárgyaink, tehát ha valami mégis romlani kezdene, akkor mielőbb hozzuk rendbe, mert így pénzt és fáradtságot spórolunk meg magunknak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ház körüli munkálatok

Az otthonunkat használ leginkább, mert ott tartózkodunk a legtöbbet. Ezért állandó szépítésre, karbantartásra, átalakításra szorul …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük