Kezdőlap » Ital » Hogyan tároljuk a bort?

Hogyan tároljuk a bort?

Mindkét fajta bort külön hőmérsékleten kell tárolni, míg a fehérbornak az ideális hőmérséklete 11 Celsius fok, addig a vörösboroknak az ideális hőmérséklete a 13 Celsius fok. Ha ennél magasabb vagy alacsonyabb hőmérsékleten tároljuk a borokat akkor másabb lesz az érésük. Az alacsonyabb hőmérsékleten tartva az érésük lelassul, míg a magasabb hőmérsékleten pedig az érésük felgyorsul.

Azaz egy lakásban tárolt bor, ahol 20 Celsius fok fölött érték van, ott akár egy-két hónap alatt a bor egy-két évet öregedhet. Ebből következtetve ha nem rendelkezünk megfelelő borhűtővel vagy pincével, akkor a bor érésének nem lesz optimális. Ezért ha jó bort akarunk akkor inkább érdemes mindig felfrissíteni a borkészletünket, és azt is olyan helyen tárolni a lakásunkban, ahol legjobb hőmérséklet található a boroknak. A bor minőségét tovább befolyásolhatja a fény is, mint a természetes fény, mint a mesterséges fény is egyaránt, azaz szintén felgyorsítja a fejlődését.

Ennek megfelelően olyan helyen tároljuk ahol fénytől védett, és legkevésbé sem éri fény. Ami még fontos szerepet játszik a bornak a fejlődésébe az a zárása, úgynevezett parafa dugó. Megőrizze a minőségét, általánosan ajánlott hogy fektetve legyenek, mert ha kiszárad a parafa dugó, akkor folyamatosan oxigénnel kerül kapcsolatba, ami szintén rontja a minőségét, és ezáltal szintén sokkal gyorsabban érik, azaz öregszik. A megfelelő hőmérsékletű tárolása a jó bornak elengedhetetlen, hogy se túl gyorsan illetve se lassan érjen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit kell innunk?

Az ember a normális életkörülmények közepette naponta körülbelül 2-3 liter folyadékot kellene, hogy megigyon, persze …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük