Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan tápláljuk az újszülöttet?

Hogyan tápláljuk az újszülöttet?

Optimális esetben a kisbaba születése után azonnal az édesanyja kezébe kerül, aki így akár már néhány perc múlva meg tudja őt szoptatni. Ekkor az anya szervezete még csak kolosztrumot termel, azaz előtejet, amiben rengeteg, a baba számára nagyon fontos tápanyag és ellenanyag van. Ez segíti a szervezetét a külvilághoz való alkalmazkodásban.

Néhány napon belül az édesanya már anyatejjel tudja táplálni a kicsit. A kórházak egyre nagyobb arányban kezdenek átállni a bababarát hozzáállásra, azaz a köztes időszakban nem adnak az újszülöttnek tápszert vagy cukros vizet, mert úgy kisebb lenne az esély, hogy sikerül ráállni a kizárólagos szoptatásra.

Ha azonban az anyukának nincs teje, vagy a tejtermelés hamar megszakad, esetleg a kicsit valamilyen okból nem lehet szoptatni (például az anyuka beteg, vagy a kisbaba beteg és külön vannak elhelyezve, stb.), az újszülött tápszert kap. Ebből is tökéletesen megkap minden szükséges tápanyagot, és az anyuka is igyekezni fog, hogy az etetés adta kötődési lehetőséget más módon pótolja. Erre nagyszerű az úgynevezett kenguruzás, amikor a baba csupasz bőrével fekszik az anya vagy apa csupasz bőrén.

A kisbaba, ha anyatejjel táplálják, akkor a legoptimálisabb esetben az első 3-6 hónapban kizárólag anyatejen él, emellé nem szükséges sem teát, sem vizet adni. Kb. fél éves korban pedig kezdődhet a kicsi hozzátáplálása, ekkor kapja első valódi ételeit, amiket még pépesítve lehet megetetni vele, mert nincs megfelelő fogazata, amivel elrághatja. Az első tipikus élelmiszerféleségek, amiket egy kisbaba kapni szokott a krumpli, alma és a puhára főzött zöldségek. Fontos, hogy soha ne vezessünk be egy héten egynél több ételféleséget, mivel az allergiás reakciókat így tudjuk a legjobban megfigyelni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük