Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan tápláljuk a koraszülött csecsemőt ?

Hogyan tápláljuk a koraszülött csecsemőt ?

A gondozás legnehezebb része. Egyúttal a legkényesebb is, mert a koraszülött gyerek az első néhány napon gyakran fulladozik és időnként abbahagyja a lélegzést. Ha van rá lehetőség, hogy a gyermeket legkésőbb 5 napos korában kórházba szállítsák, legbiztosabb, ha otthon egyáltalán nem is etetjük. Ha mégis otthon kell tartanunk néhány napig, ne kezdjük etetni, csak a születés után 72 órával, azaz csak élete harmadik napján. Így időt hagyunk neki arra, hogy megtanuljon rendesen lélegezni. Ha akkor is még mindig úgy halljuk, hogy nyák van a légcsövében vagy a légzése nem rendes, várjunk még egy napig, sőt esetleg még két napig is az etetéssel.

A koraszülött csecsemő először csak kis mennyiséget tud enni, könnyen fulladozik, pedig legtöbbször jókora tejmennyiségre volna szüksége ahhoz, hogy gyarapodjék. 2 kg alatt a koraszülött még nagyon gyenge, nem tud cumisüvegből szopni, így szemcseppentővel vagy pipettával kell cseppenként etetni. A cseppentőt persze minden alkalommal ki kell főzni. az anyatej a legbiztonságosabb és legjobb táplálék, ha az anyának van teje, vagy ha tud valahonnan anyatejet szerezni. Az emlőt 3-4 óránkét gondosan ki kell üríteni.

Az étkezéshez a megfelelő mennyiségű anyatej a hűtőszekrényben tárolt üvegből tiszta csészébe öntjük és abba merítjük a cseppentőt. Ha az anyatejképződés nem indul meg a negyedik napig, akkor “feles” tehéntejhígítást kell készíteni, cukor hozzáadásával. Este öntsük ki ami nem fogyott el. Etetés alatt támasszuk fel a gyermek fejét és vállait kispárnával. Az első 2-3 napon, különösen, ha az újszülött súlya 2 kg alatt van, nagyon lassan csepegtessük a tejet a szájába.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük