Kezdőlap » Karrier » Hogyan tanuljunk nyelvet otthon?

Hogyan tanuljunk nyelvet otthon?

Sokan szeretnének egy-egy újabb nyelvet elsajátítani, azonban nyelvet tanulni igazán szakszerű felügyelet nélkül nehéz. A nyelviskolák, nyelvtanfolyamok egyre drágábbak, sajnos egyre kevesebb ember engedheti meg magának, hogy ilyen formában tanuljon nyelveket. Azonban mégis szükség van a nyelvtanulásra és a nyelvtudásra, egyre inkább alapfeltétel lesz a munkához.

De hogyan is tudunk hatékonyan nyelvet tanulni tanfolyam nélkül is? Az ideális természetesen az lenne, ha az ember eltöltene néhány hónapot, néhány évet az adott nyelvterületen, amolyan tanulmányi útként, hiszen nincs annál tökéletesebb lehetőség a nyelvtudás tökéletesítésére, mint amikor az ember rá van kényszerítve arra, hogy figyeljen, illetve hogy magától megpróbáljon minél hatékonyabban kommunikálni. Azonban ezt kevesen engedhetik meg maguknak. A nyelvtanulás igazi kulcsa manapság leginkább abban rejlik, hogy kommunikálni tudjunk az adott nyelven, minél gyorsabban, minél hatékonyabban. Természetesen nem árt, ha nyelvtanilag is tökéletesen tudjuk az adott idegennyelvet, de azzal a való életben vajmi kevésre jutunk, hogy például tökéletesen használjuk az angol igeidőket, ez még egy született angolnak sem megy mindig hibátlanul.

Fontos, hogy legyen egy olyan személy, aki egy kicsit tud irányítani, terelgetni az úton, ehhez a legjobb, ha találunk egy olyan ismerőst a világhálón, akinek az anyanyelve a megtanulni kívánt idegennyelv. Lehetőleg ne csak írásban, hanem szóban is próbáljunk meg kommunikálni az illetővel, hiszen jópár nyelv alapjában tér el leírva és kiejtve. Minél többet kommunikálunk anyanyelvi emberekkel, annál inkább ragad ránk jónéhány olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak a mindennapokban. Egy ilyen ismerőst szerezni a különböző nyelvtanulásra kifejlesztett közösségi oldalakon semmibe se kerül, és így nemcsak a nyelvvel, de az adott ország kultúrájával, az ott élő emberek jellemzőivel is játszi könnyedséggel ismerkedhetünk meg.

Fontos továbbá, hogy kössük össze a kellemeset a hasznossal: nézzünk filmet, hallgassunk zenét a megtanulni kívánt nyelven, hiszen ennél könnyebb lehetőség nincs arra, hogy magunkévá tegyünk gyakran használatos szófordulatokat is. Persze nem árt, ha alaposan megismerkedünk az adott nyelv nyelvtani sajátosságaival is, hiszen anélkül szintén nem fogunk messzire jutni, hogy tudnánk, hogy hogyan kéne összeállítani egy mondatot: ez segít mind megérteni, mind kifejezni magunkat. Nem árt, ha van hozzá egy olyan nyelvkönyvünk, amibe bele tudunk kapaszkodni, ha elbizonytalanodnánk, illetve amiből a főbb szabályokat, a leggyakrabban használt szavakat meg tudjuk tanulni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanuljunk könnyen idegen nyelvet?

Idegen nyelvtudásra a legkülönfélébb okok miatt lehet szüksége az embereknek. Van, aki csak hobbiból tanul …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük