Kezdőlap » Karrier » Hogyan tanuljunk könnyen idegen nyelvet?

Hogyan tanuljunk könnyen idegen nyelvet?

Idegen nyelvtudásra a legkülönfélébb okok miatt lehet szüksége az embereknek. Van, aki csak hobbiból tanul nyelveket, másnak kötelező az iskolában, míg sokan vannak olyanok, akiknek munkavégzés miatt van szükségük rá, és már felnőtt korban kénytelenek elkezdeni a tanulást.

Mi az, amivel kedvet csinálhatunk magunknak a nyelvtanuláshoz? Ha belegondolunk a szavak magolásba, a nehézkes nyelvtani szabályok bebiflázásába, nem biztos, hogy szívesen nekiállunk. De ha van olyan téma, ami érdekel minket, amiről szívesen olvasunk magyarul is, akkor keressünk könyvtárban, vagy Interneten ezzel foglalkozó szakirodalmat, cikkeket, és fordítsuk le magunknak! Háziasszonyok kezdhetik az ételrecepteknél, férfiak a legújabb autómodellek leírásával, de szép és hasznos téma a kertépítés, zöldségtermesztés, barkácsolás, kézművesség. Ha munkánkhoz van szükségünk nyelvtudásra, akkor szakmai cikkekkel kezdjük, speciális, szakmai szótárt használjunk a fordításhoz, ezek könyvtárból kölcsönözhetők.

Használjunk egy komolyabb szótárt, és ne legyünk lusták az ismeretlen szavakat felírni, kikeresni jelentésüket a szótárból, majd ezek ismeretében a szöveget újra elölről, értelmezve végigolvasni, lefordítani. Elegendő naponta egy órát eltölteni keresgéléssel, fordítással, és sok új ismeretre tehetünk szert, miközben az adott idegen nyelv rejtelmeiben is elmélyülhetünk. Az Interneten fellelhető szövegek kiemelkedő előnye, hogy a ma használt, hétköznapi nyelven íródnak, így aktuális, modern szavakat, szóösszetételeket ismerhetünk meg. Ha régebbi kiadású szótárban nem találjuk ezeket, akkor próbálkozzunk internetes fordítóprogramokkal, legvégső esetben a szövegkörnyezetből következtethetünk a jelentésükre.

Beszédcentrikus nyelvtanfolyamok kiegészítéseként is foglalkozhatunk fordítással, hiszen a szóban tanultak még jobban rögzülnek, ha leírjuk őket. Minél többször találkozunk egy adott szóval, kifejezéssel, annál kevesebbszer kell majd utánanéznünk a jelentésének. Nincs is annál nagyobb siker, mint amikor megfőzhetjük a családnak vagy barátainknak az első, nem magyar recept alapján készült ételünket, elkészíthetünk egy új kisbútort a lakásba, vagy letehetjük főnökünk asztalára a legújabb trendről szóló írásunkat!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A próbaidő

Ha valaki szeretne dolgozni, és az önéletrajza is, valamint az állásinterjúja is sikeres volt és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük