Kezdőlap » Karrier » Hogyan tanuljunk hatékonyan?

Hogyan tanuljunk hatékonyan?

Sokféle embertípus létezik, vannak, akik könnyen tanulnak, egyszer elolvassák a megtanulandó anyagot és már vissza is tudják adni a megfelelő szinten. Vannak azonban olyanok, akiknek rengeteget kell dolgozni azért, hogy sikerrel teljesítsenek egy-egy vizsgát vagy egy dolgozatot. Azonban nagyon fontos, hogy akár sok, akár kevés tanulásra van szükségünk, mindezt a lehető leghatékonyabban, a lehető legkisebb energiaráfordítással tudjuk tenni. Apró, hétköznapi praktikák ezek, mégis sokat tudnak segíteni olyankor, amikor ki sem látszunk a tanulnivalóból.

Fontos szabály például, hogy igyekezzünk minél kipihentebben nekivágni a tanulásnak. Ugyanis ha fáradtan fogunk neki, az agyunk felvevőképessége jelentősen kisebb, nincs energiánk, nincsen, amit a szervezetünk felhasználjon a tanuláshoz. Az egyik legfontosabb dolog, hogy ha nekiállunk, akkor kapcsoljuk ki a világot magunk körül és koncentráljunk a lehető legjobban. Ha közben máshol jár az agyunk, esetleg mást csinálunk közben, tévézünk, internetezünk, akkor gyorsan elterelődik a figyelmünk a lényegről, ezáltal az információnak csak kis töredéke marad meg az agyunkban.

Érdemes figyelni az energiapótlásra is, ennek nemcsak a koffein vagy az energiaital a módja: étkezéssel is rengeteget tudunk ezen segíteni, de sokan javasolják ilyenkor a csokit vagy a szőlőcukrot is. Lényeges lehet továbbá, hogy hagyjunk egy kis időt az új ismereteknek, hogy ülepedjenek egy kicsit, tudnunk kell beiktatni bizonyos időközönként pihenőket. Legyen az akár egy ebéd, akár egy séta, akár bármi más, csak az a lényeg, hogy teljes mértékben ki tudjuk kapcsolni az agyunkat egy kis időre, adva az agyunknak és a szervezetünknek egy kis időt, hogy feldolgozza a látottakat/hallottakat és rápihenjen egy kicsit a következő körre. Ne akarjuk egyszerre a világ összes információját bejuttatni a fejünkbe, úgyse fog működni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ki a jó tanár?

Elkezdődött az újabb tanév, és a tömegközlekedési eszközökön már lehet hallani, hogy „milyen hülye ez, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük