Kezdőlap » Hobbi » Hogyan tanuljunk hatékonyan nyelveket?

Hogyan tanuljunk hatékonyan nyelveket?

A hatékony nyelvtanulás a jövő alapköve. Ha nem akarunk több százezer forintot költeni magántanárra és nyelvtanfolyamokra, akkor sok szorgalomra van szükségünk. De van egy-két praktika, amit otthon is végezhetünk, hogy minél jobbak legyünk.
A legjobb természetesen, ha külföldi területen tartózkodunk huzamosabb ideig. Ha ez nem megoldható, az internet segítségével kereshetünk magunknak levelezőtársat, akivel csak idegen nyelven tudunk kommunikálni. Remekül fejleszti az alapszókincset, amíg megismeritek egymást. Amíg a hobbidról, lakóhelyedről, családodról, munkádról mesélsz neki, meg is tanulod a legtöbb kifejezést egy alaptudáshoz. Ha ez már egy, akkor belemélyedhettek olyan témákba is, mint a helyi specialitások receptjei, az ország vallási kultúrája, néphagyományok. Így nem csak a nyelvtudásod fejleszted, hanem sok érdekes dolgot tudhatsz meg más kultúráktól is.
Sokat segít, ha az adott nyelven hallgatsz zenéket. Töltsd le a dalszövegeket, olvasd a zenével együtt, és ha valamit nem értesz, szótárazd ki. Fejlődik a szókincsed is, de ami a legfontosabb, rögzül a helyesírás, fejlődik a hallásértés és a kiejtésed is!
Nézd a kedvenc sorozatodat azon a nyelven, amit szeretnél megtanulni. Nagyon hamar megtanulod a szavakat és kiejtésüket. Sőt a nyelvtani szerkezetek is könnyebben rögzülnek, ha sokszor hallod gyakorlatban is őket. Ha nehezen megy az elején, ne add fel, nézd feliratosan, és előbb-utóbb nem fogsz a szövegre pillantani.
Olvass! Az olvasás eleve szókincsfejlesztő, hát még ha ezt angolul, németül, vagy más nyelven teszed. Ha már eljutottál egy magabiztosabb szintre komolyabb műveket is a kezedbe vehetsz. Ha egy szónál elakadsz, ne kapj egyből a szótár után, próbáld a szövegkörnyezetből kikövetkeztetni mit is jelenthet. Sokkal jobban rögzül egy szó, ha megmozgatod az agyad a kitalálásán.
A magabiztos nyelvtudáshoz persze nem árt egy jó tankönyv sem, de ezekkel a praktikákkal nem feltétlenül a legdrágábbakat kell megvásárolnod. Így ráadásul egy olyan nyelvet sajátítasz el, amit valóban használnak az emberek, és meg tudod értetni magad abban az országban. A tankönyveket tehát egészítsd ki ezekkel a módszerekkel, amilyen gyakran csak tudod, és sokkal gyorsabban fogsz fejlődni, mint hinnéd!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük