Kezdőlap » Családi élet » Hogyan tanuljunk a gyermekkel?

Hogyan tanuljunk a gyermekkel?

Hiába lépett életbe az a szabályozás nemrég, hogy az általános iskola egész napos legyen, a gyerek vagy mégsem tud maradni és otthon kényszerül tanulásra, vagy a napköziben nincs elég idő és este még arra kényszerül, hogy elő vegye az iskolai feladatait. Az is előfordulhat, hogy a gyermeket övező magas elvárások kényszerítik az otthoni tanulásra, illetve a lemaradás is oka lehet annak, hogy a napköziben nem tud mindent megoldani. Akárhogy is alakulnak a dolgok, fontos, hogy megjegyezzük: a kicsi gyerekkel még tanulni kell, tehát nem elég, hogy őt odaültetjük a könyvek felé, nekünk is vele kell tartanunk.

A tanulás menete, folyamata egyáltalán nem mindegy, illetve az, hogy hogyan osztja be az idejét. Tanítsuk meg neki, hogy az első a kötelesség, aztán jöhet a játék. Ha hazaért hagyjunk neki némi időt arra, hogy pihenjen, egyen és azzal foglalkozzon, amit ő szeretne, de aztán legyen egy pontos időpont, amikor elkezd tanulni. Kezdéskor üljünk mellé, magyarázzuk el az írásbeli házi feladatokat – ha még van – és hagyjuk, hagy csinálja a maga tempójában. Emlékeztessük, hogy tőlünk bármikor segítséget kérhet és ha ezt megteszi ne rázzuk le, hanem üljünk mellé és magyarázzuk el, amit nem ért. Ha van olyan feladat, ami nem megy, azt gyakoroltassuk és ne csak a kötelező feladatokat készíttessük el.

A szóbeli tanulnivalót is beszéljük meg együtt, tapasztaljuk ki, hogy hogy halad jobban a tanulás: esetleg mondja-e hangosan az anyagot, mondjuk-e vele együtt vagy magában gyakorolná. Ha elkészült minden esetben kérjük számon rajta a megtanultakat, hiszen csak így lehetünk következetesek.

A tanulás közben ne legyen zavaró tényező, de kistestvér, se televízió, se rádió. Teremtsük meg a megfelelő, nyugodt környezetet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az idős szülők gondozásra, ápolásra szorulnak

Beszélnünk kell a szülőkről, akik megöregszenek és néha betegek is lesznek. Előbb utóbb ápolásra, ellátásra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük