Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan tanuljuk meg a tanulás művészetét?

Hogyan tanuljuk meg a tanulás művészetét?

„A jó pap holtáig tanul”, szoktuk mondani. Ez a mindennapi életben is így van. A tanulásban azonban nagyon sok tényező befolyásol bennünket, kezdve az otthonról hozott családi modelltől az életvezetési stílusunkon át, a rendelkezésre álló lehetőségekig. Egy azonban biztos: sikert csak belső motivációval érhetünk el.
A tanulás művészetét nem csak el lehet, de el is kell sajátítani. Számos esetben halljuk, ismerősöktől, ismeretlenektől, hogy mennyire nehéz nekik leülni tanulni, vagy nem tudják megérteni a tanulnivalót, vagy „szita” agyuk van. Ezek az állítások nem állják meg a helyüket semmi esetre sem, ezek csak kifogások.
Viszont a belső motivációt magunknak kell megtalálnunk ahhoz, hogy megérjen bennünk a kellő elhatározás arra, hogy TUDJUNK tanulni. Ez mindenkinél másképp megy végbe, viszont mindenkinél végbe megy.
Azt, hogy számunkra mi a legkönnyebb tanulási mód, csak akkor fogjuk megtudni, ha minden általunk ismert módszert kipróbálunk, és a kipróbált módszerek számunkra előnyös mozzanatait „összehozzuk”, összedolgozzuk az általunk elérhető legjobb teljesítési formává. Ez csak rajtunk múlik.
Számos tanulási technikákat ismerünk már. Felsőoktatási tanulmányainkban bizony rá voltunk kényszerülve, hogy akár 1-2 nap alatt megtanuljunk egy sok száz oldalas könyvet. Képesek voltunk rá? Bizony, képesek! Nem is akárhogyan, még most is el tudnánk mondani a könyv tartalmának nagy részét. Na, ezeket az emlékeket kell elővenni ilyenkor. A gyors tanulásunk emlékét.
Ráadásul az agyunk gyors olvasásra, gyors memorizálásra való képességét folyamatos tréninggel karbantarthatjuk és fejleszthetjük. Nincs olyan lemaradás, amelyet ezekkel a módszerekkel ne lehetne szintre hozni. Ehhez nem feltétlenül kell egy Philip Kotler féle könyv, elég egy tartalmasabb újságcikk.

Ha elolvassuk a cikket, utána elmondjuk magunkban a lényegét, aztán két nap múlva is. Ezzel a rövid és hosszú távú memóriánkat is trenírozzuk. De egyébként bármilyen módon megtehetjük. A lényeg mindig abban van, hogy az agyunknak meglegyen a napi tennivalója, a stimulációja. Az agyunkat dolgoztathatjuk nyelvtanulással is, vagy az aktuális tanulnivalónkkal. Az agyunk egy pár nap után (!) „könyörögni” fog az újabb információért. Ezzel az idősebb korban esetlegesen jelentkező elbutulás is nagymértékben csökkenthető vagy későbbre tolható. Egy-egy negatív hangulatú, vagy negatív eseményekkel teli életszakaszban pedig többet ér bármilyen gyógymódnál, hiszen a gondolatainkat messze elviszi a problémáktól.
Tanulni mindenki tud, a mai fejlett információs háttérnek köszönhetően mindenki hozzájuthat – sok esetben ingyen – bármilyen anyaghoz, amelyet meg szeretne tanulni. Egyedül csak a kitartást és a motivációt kell hozzátennünk! Az viszont minden esetben szubjektív, és személyre szabott.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A tornagyakorlatok hatása a növekedésre, fejlődésre és egészségi állapotra

Mozgásszegénységnek nevezzük az alacsony fokú mozgási tevékenységet. Ennek hosszútávú következményei lehetnek: 1. Izomsorvadás 2. Szív …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük