Kezdőlap » Látnivalók » Hogyan tanuljuk meg felismerni a testbeszéd jelzéseit?

Hogyan tanuljuk meg felismerni a testbeszéd jelzéseit?

Van néhány nagyon jó, testbeszédet leíró könyv a piacon, ott van például Vera Birkenbihl professzor könyve. Ezeket hasznos forgatni, ha még egyáltalán semmi információnk sincs a jelzések felismeréséről, mivel leírja a jellemző viselkedési formákat, az egyes apró izommozgásokhoz kapcsolódó érzelmi töltetet, és így tovább.
Ezt persze könnyű lehet még bebiflázni is a könyvből, ami viszont nem jelenti azonnal, hogy a gyakorlatban is használni tudjuk az információkat. Ugyanúgy rengeteg gyakorlással lehet automatikussá tenni a felismerést, mint például a gépelés elsajátításánál: először az ember minden egyes ujjának a mozgását koordinálja, majd az egyes ujjak „megtanulják”, hol, milyen távolságban vannak az egyes billentyűk és milyen erővel kell lenyomni őket, és végül elég csak rágondolunk egy szóra, az ujjak gondolkodás nélkül fogják ütni a hozzá tartozó mintát.
A testbeszéd és mimika jeleinek felismeréséhez is hasonló gyakorlásra van szükség. Mikor tévét nézünk, figyeljük a felvett személyek jelzéseit, mondjuk ki hangosan is, milyen jeleket és érzelmeket látunk, keressük a hasonló kifejezéseket. A szisztematikus gyakorlást fontos beosztani. Jelöljünk ki naponta fél vagy egy órát, amikor a tanulással foglalkozunk. Ha lehetséges, először folyamatosan ugyanazokat a személyeket figyeljük, erre nagyon jó megoldás a híradó vagy az olyan ismétlődő tematikájú műsorok nézése, mint a Licitvadászok. Ezekben minden részben ugyanazok a történések, hasonló érzelmek és azokhoz kapcsolódó azonos jelzések sokat ismétlődnek. Kitartó gyakorlással a jelek felismerése és azonosítása pont olyan automatikussá válik, mint a gépíró vagy a zongorista ujjmozgása.
Inspirációnak nézhetjük a Hazudj, ha tudsz című sorozatot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért nézzük meg Tiahuanaco-t?

Tiahuanaco a Titicaca-tótól mintegy 15 kilométerre található. Műemlékei és szobrai nagy érdeklődést keltettek a régészek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük