Kezdőlap » Családi élet » Hogyan tanul a kisgyermek?

Hogyan tanul a kisgyermek?

A tanulás kisgyermek korban meglehetősen összetett, többnyire megfigyeléseken alapul és négy fázisra tudjuk osztani. Első a megfigyelés, amikor észleli a különböző családi, szülői és testvéri modelleket. Az utánzás és a modellek átvétele függ az önbizalom mértékétől. Jellemzően, egy önbizalom hiányos gyermek jobban utánozza a szülőket, testvéreket.

Ezután jön a következő lépés az új viselkedési minta megőrzése. Ebben a fázisban kódolódik. Ha a köszönést és udvariasságot, hozzuk példának, a szülőtől látja a gyermek, hogy ha valakivel találkoznak köszönni, kell, mivel sok esetben azt nem méri fel a gyerkőc, hogy nem mindenkinek kell feltétlenül köszönni, ő mindenkinek fog, mert úgy kódolódott az információ, hogy köszönni kell, ha látok valakit.
Ez már ugyan a következő fázisnak is betudható, amit szaknyelven reprodukálásnak neveznek. Ilyenkor kell tudatosítani a gyermekben, hogy azoknak az embereknek kell csak köszönni, akit már korábban látott, vagy aki köszön neki. Amikor így cselekszik, akkor dicséretünkkel megerősíthetjük benne ezt az elraktározott információt.

De mi történik akkor, amikor valamelyik fázis kimarad? Ha hiányzik a megfigyelés, vagyis a gyermek nem figyel a környezetére, nincs utánzás, nem reagál a körülötte lévő dolgokra, akkor nagy valószínűséggel a gyermeknek valamilyen figyelemzavaros betegsége lehet. Többnyire az autizmus első jeleit ismerhetjük fel.
Természetesen nem egyszeri alkalomról beszélünk, hanem ha tartósan, hosszabb ideje fennáll ez az állapot. Amennyiben a második lépés, vagyis az elraktározás, megőrzés marad ki, úgy szintén figyelemzavarral állhatunk szemben, esetlegesen a gyermek értelmi képességében merülhet fel probléma. Jellemző ez a Down-szindrómás gyermekekre.
Ha a harmadik fázis, vagyis a megtanult és elraktározott új dolog reprodukálásának hiányával állunk szembe, szintén értelmi képességi gondok húzódhatnak meg a háttérben. Amennyiben viszont a visszajelzés és megerősítés hiányzik, a gyermek bizonytalanná, óvatossá, tartózkodóvá válik, mely indukálja, hogy önbizalom hiány alakuljon ki, majd ennek következtében megnő a csupán utánzás, mely nem teszi gondolkodóvá a gyermeket és komoly értelmi és érzelmi fejlődési problémákhoz vezethet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan küzdjük le a féltékenységet?

A féltékenység szinte minden egyes embert életében jelentkezik, van akinél állandóan jelen van és van …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük