Kezdőlap » Családi élet » Hogyan tanítsuk meg óvodás gyermekünknek a helyes fogmosást?

Hogyan tanítsuk meg óvodás gyermekünknek a helyes fogmosást?

Ez egy nagyon fontos feladat, mint szülőnek, mint gyereknek. Az első és legfontosabb dolog az, hogy példát mutassunk neki. Ha látja mi is rendszeresen mossuk a fogainkat, akkor őt is érdekelni fogja, hogy mi felnőttek mit is csinálunk. Fel kell kelteni az érdeklődését. Ha netán nem vesz róla tudomást, akkor sem kell kétségbe esni, mert mindig ott van az a lehetőség, hogy elmagyarázzuk neki, miért kell fogat mosni. A gyerekeknek még csak tejfogaik vannak abból is csak 20 darab. De ha ezeket nem kezdjük el időben és megfelelően ápolni akkor az kihatással lesz a későbbi csontfogaikra.

Természetesen meg szeretnénk óvni őket a fogfájás borzasztó élményétől. Minden gyerek eszik valamilyen szinten édességet, például cukorkát, nyalókát, csokit. De nem csak ezek roncsolhatják a fogaikat, hanem a gyümölcsök is mert azokban sav van ami folyamatosan marja a fogainkat. Tehát fontos ezeket a dolgokat gyereknyelven elmagyarázni nekik, hogy csúnyák lesznek a fogai, ha nem mossa meg, esetleg fájni is fog, sőt ami azután következik, ha kihullik.
Saját tapasztalatom, hogy ha ezeket felvázoljuk nekik, akkor ők is szívesebben állnak neki a fogmosásnak.
A következő lépés az, hogy megmutassuk nekik, hogyan csinálják. Ha engedi, először mindenképp mi csináljuk meg nekik, mert akkor ő is érzi mennyire kell rányomni, hol mossuk, hogyan tartsuk a fogkefét, hogy mozgassuk a szájban, stb. Sok gyereknél előfordul, hogy rágja a fogkefét ez nem baj csak hamar tönkre megy. Előbb utóbb abba fogja hagyni, mondani kell mindig, hogy ez nem játék. Elő szokott fordulni, hogy bukákolnak a fogkefétől, nem kell megijedni, még új neki, nem tudja meddig tolhatja, újra és újra meg kell mutatni. Türelem, a legfontosabb.

A harmadik lépés pedig az öblögetés. Sokszor előfordul, hogy a fogkrémet lenyelik, kis mennyiségben nem baj, de nem egészséges. A legegyszerűbb módja, ha mondjuk nekik, mikor köpjék ki. Inkább hamarabb köptessük ki velük, minthogy lenyeljék. Sok gyakorlással már kialakul és eljutunk a három perces intenzív fogmosáshoz. Nagyon fontos, hogy jó élmény legyen esetleg egy kis sikerélmény is társuljon hozzá. Ne felejtsük el megdicsérni őket! Figyeljünk oda, ha egyszer megtanítottuk rá, akkor ne hagyja ki legalább a napi kétszeres fogmosást! Minél előbb hozzászoktatjuk, annál természetesebben fogja csinálni, és nem teherként.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az idős szülők gondozásra, ápolásra szorulnak

Beszélnünk kell a szülőkről, akik megöregszenek és néha betegek is lesznek. Előbb utóbb ápolásra, ellátásra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük