Kezdőlap » Családi élet » Hogyan találják meg az egyéniségüket a fiatalok

Hogyan találják meg az egyéniségüket a fiatalok

A serdülő ifjú és a fiatal felnőtt központi problémája az, hogy megtalálja, milyen emberré váljon, milyen pályát válasszon, milyen elvek szerint éljenek. Ez részben tudatos, részben tudat alatti folyamat. Az ifjúnak érzelmileg elkel válni az apjától, hogy megtalálja, voltaképp ki is ő, és mivé akar válni. Az ifjú a szülő képére teremtődött, nem csak abban az értelembe, hogy az ő génjeit örökölte, hanem úgy is, hogy kezdettől fogva tudatosan az ő életük mintájára alakította saját életét. Így most erővel el kell szakítani magát tőlük.

Ennek kimenetele három tényezőtől függ: a függő viszony visszatartó erteje, a lázadás hevessége, és az a világ, amit a szülői házon kívül talál, vagyis ami az életben vár rá, s amit tőle vár az élet. Igazi énje kutatása közben a serdülő különböző szerepeket próbál ki: cinikus, nagy szellem, világfi, álmodozó, elveszett ügyek védője, aszkéta stb. Függetlenségi törekvése közben nagy szüksége van arra, hogy meghitt barátságokban találjon támogatásra: ezek a kapcsolatok elsősorban a vele egyneműekhez fűződik, tekintve az ellenkező neműek iránt megmaradt enyhe ellenérzését.

Ezek a barátságok, akár a saját nemében, akár a másik nemben találja is meg, különös támaszt adnak az ifjúnak – valahogy úgy, ahogy a födémcsere esetén az épületet aládúcolják -, míg megszűnik szüleitől függő gyermek lenni, míg megtalálja a saját egyéniségét és helyét a világban. Az ifjú önmagát véli megtalálni, ha a barátjában valami vele közös vonást talál. A serdülők többsége a magányosság érzését úgy akarja legyőzni, hogy szolgai módon utánozza a csoport társait: frizura és ruházkodás terén.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Különélés vagy válás gyermek szemmel

Mindenki boldog, gondtalan életre vágyik, mégis akadnak családok ahol a problémák megoldását nem tudják együtt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük