Kezdőlap » Családi élet » Hogyan takarítsunk meg pénzt?

Hogyan takarítsunk meg pénzt?

Bevételeink egy részét nem azonnali fogyasztásra, hanem későbbire fordítjuk. Megtakarítási viselkedésünk egy sor alapvető feltétel függvénye (gyerekkori neveltetés, családi szokások, jövőkép, lehetőségek, kereset, és akár lelki okok). Mindig gondoljunk bele, valóban szükségünk van-e arra a gyönyörű cipőre, amit a kirakatban látunk, hiszen már van hasonló otthon, és hányszor fogom azt felvenni, ha megveszem az újat? De ezt más dolgokra is kivetíthetjük, akár a hétköznapok élelmiszer vásárlásakor is. Egy sor mérlegelés és döntéshozatal után az ilyen vívódások eredménye lehet az, hogy lemondunk egy kiadásról, és ekkor már tettünk egy apró lépést afelé, hogy legyen megtakarításunk.
Miért fontos a megtakarítás?
Azért, mert számos tervünket szeretnénk valóra váltani, és életünk, jövőnk tele van bizonytalansággal is, amelyeket legtöbbször anyagi eszközökkel, pénzel, azaz korábbi megtakarításunk segítségével tudunk csak megszüntetni vagy megváltoztatni (nagyobb lakás, bútorcsere, gyermek taníttatása, nyaralás).
Gyakorlatilag csak a kiadások átgondolásával, ésszerűsítésével tudjuk elérni, hogy rendszeres megtakarításra tegyünk szert. E tekintetben a rendszeres jelző talán a legfontosabb, bármennyi is legyen a havonként félretett összeg.
Sokat segít, ha gondosan megtervezzük költekezéseinket és ehhez kiadásainkat két csoportba osztjuk.
Rugalmatlanra: azaz nem nagyon tudunk rajta változtatni vagy csökkenteni, ilyenek például a rezsiköltségek, az élelmiszerek nagyobb része, utazási költségek.
Rugalmas: kiadásaink másik része rugalmas, azaz rajtunk múlik, hogy költünk-e ezekre, és egyáltalán mennyit, vagy sem.
A váratlan pénzhez jutást se hagyjuk ki, ebben az esetben mindig a rugalmas költekezéshez adjuk, mely összeget akár egészében, akár részletében mindig tegyünk hozzá a megtakarításainkhoz.
Ha megtakarításaink az első időkben csak pár száz forintok is, vágjunk bele, és valóban ne nyúljunk hozzá, pár hónap elteltével meglepve tapasztalhatjuk, milyen szép összeg gyűlt így is össze, melyet később akár be is fektethetünk, leköthetjük,hogy pénzünk gyarapodjon.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Különélés vagy válás gyermek szemmel

Mindenki boldog, gondtalan életre vágyik, mégis akadnak családok ahol a problémák megoldását nem tudják együtt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük