Kezdőlap » Elektronika » Hogyan takarítsuk a számítógépet?

Hogyan takarítsuk a számítógépet?

A személyi számítógépek nem megfelelő működésének egy része abból is adódhat, hogy a folyamatos használattól elkoszosodik. Minden lakásban, a legtisztábban is van folyamatosan szálló por, amely a fűtési szezonban fokozódik.
A hardverek javítására szakosodott szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a por hosszú távon a gép meghibásodásához is vezethet. A gyakori leállás oka sokszor a nem megfelelő hűtés, amely a beszívott por folyománya.
Néhány egyszerű, otthon is elvégezhető lépéssel ez megakadályozható!
A számítógép alapos takarítását célszerű legalább évente egyszer elvégezni, legjobb a fűtési szezon kezdetekor.

Minden esetben kezdjük azzal, hogy nem csak áramtalanítsuk a készüléket, hanem az összes csatlakozót távolítsuk el. Amikor kivesszük a gépet a helyéről, s természetesen az egész folyamat során is, nagyon vigyázzunk a mozgatással, mert a hirtelen jövő, erős erőhatások ( rángatás, lóbálás, borulás ) mind-mind az alkatrészek sérüléséhez vezethetnek!
Amint eltávolítottuk a gépet a helyéről, vegyük le az oldalát. Meglepő, hogy mennyi koszt fogunk bent látni! Az oldal leszereléséhez általában szükségünk lesz egy csavarhúzóra, de nem ritka a „fejes” csavarokkal történő szerelés sem, ekkor elég ha a kezünkkel kicsavarjuk, fogó vagy egyéb alkalmatosság nem kell hozzá.

A takarításhoz SOSE használjunk porszívót, azzal könnyen leszippanthatjuk a finom, apró alkatrészeket. A kereskedelemben kapható levegőspray a megfelelő eszköz, vagy a háztartásokban egyre gyakrabban megtalálható kompresszor. A port soha nem szabad szívni, mindig óvatosan kell lefújni! Túl közel sem szabad tenni. Előfordul, hogy néhány szemfüles felhasználó megpróbálja helyettesíteni a levegősprayt hajszárítóval. Amivel még nagyobb károkat okoznak. A hajszárító sokkal nagyobb felületen fújja a levegőt, így megeshet, hogy takarítás címszó alatt gyakorlatilag belemasszírozzák a koszt az alkatrészekbe. Ne essünk ebbe a hibába!
Ha nagyon elkoszolódott a gép, illetve az érzékenyebb területeken, egy finom szálú, másra nem használt festőecsettel seperjük le a felületet, ügyelve a dőlésszögre és a nyomóerőre. Egyenes, határozott mozdulatokkal dolgozzunk!

Ugyanezzel az eljárással tisztíthatjuk meg a klaviatúrát is.
A rendszeres takarítás mellett fektessünk hangsúlyt a megelőzésre is : használaton kívül óvjuk készülékünket porvédő takaróval, s fokozottan tartsuk tisztán, pormentes azt a helyiséget, ahol a pc-t használjuk!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Itt az új 4K felbontású televízió

A Sony nemrég egy igazi csemegével állt elő. Az X85 TV egy igazi élményt nyújt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük