Kezdőlap » Lakberendezés » Hogyan tágítsuk a teret?

Hogyan tágítsuk a teret?

Kis lakások, főleg panelek és apró társasházi lakások problémája, hogy a sok helyiség vagy a rossz beosztás miatt nagyon aprónak tűnnek a terek. Elég betolni egy szekrényt és lépni sem lehet az előszobában, vagy U alakban kerülgetni kell a franciaágyat.
Ha nincs lehetőség mozgatni a falakat, akkor a meglévő helyet kell a lehető legjobban átértelmezni, például felcserélni a szobák tartalmát, eltüntetni a meglévő ajtókat. Ha tudunk sakkozni a falakkal, akkor sokat nyerhetünk például a zuhanyzó és wc közötti fal elbontásával, az ajtónyílások eltüntetésével vagy a konyha és a szomszédos helyiség egybenyitásával.
A tér optikailag tágítható, ilyen hatást érünk el természetesen a falak eltüntetésével is, így nagy, átlátható, a szemnek kellemes teret hozhatunk létre. Ha erre nincs lehetőség, akkor álljunk a lakás egy olyan pontjára, ahonnan a lehető legnagyobb területet láthatjuk be. Ilyen például a panelekben az előtér és a konyhába vezető folyosó L alakja. Ha ezeken a területeken, és a konyhában is a küszöbök eltüntetésével teljesen egyenletesen kis méretű, párhuzamba és nem átlóba rakott, világos színű csempével burkoljunk. Így az agyunk egyetlen, nagyobb helyiségként kezeli az azonos burkolású területet. A világos szín több fényt ver vissza, ezzel optikailag tágítva a teret.

Törekedjünk rá, hogy a világos festésű falat ne takarjuk el felakasztott kabátokkal vagy eltérő színű bútorokkal. A legjobb megoldás ilyenkor a fallal azonos vagy hasonló árnyalatúra festett gardróbszekrényben tárolni az apróságokat.
A falat lehet díszíteni kontrasztos keretbe foglalt képekkel.
Az előtérben és a fürdőszobában használjunk sok tükröt, lehetőleg keskeny szegélyekkel. Ha keret nélkül helyezzük őket a falra és zöld növényeket teszünk mellé, akkor egy kicsit olyan hatást kelt, mintha az ablakon néznénk ki. A kifejezetten sötét helyiségekben, mint a belépő és a fürdő, hideg fehér fényű égőket használjunk. A hálóban és a pihenőhelyiségben inkább meleg, sárgásabb fényt használjunk, ami kellemes, intim hangulatot teremt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dekorálj aluminium fóliával

Mindannyian találkoztunk már azzal a problémával, hogy szerettük volna feldobni a lakás egyes részein üresen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük