Kezdőlap » Családi élet » Hogyan szünteti meg a birtoklási vágy a kapcsolatot?

Hogyan szünteti meg a birtoklási vágy a kapcsolatot?

A párkapcsolatok a vonzás-taszítás törvényében fogannak. Vonzalom nélkül nincs párkapcsolat. A létezés legszebb szava a szeretlek. Valóságos, benső tartalma messze túlmutat a „vonzódom hozzád” vagy a „kedvellek” ösztönös jelentési tartalmán. A párkapcsolata vonzalmon túl- szeretetkapcsolat.

A szeretet az „én” teljes odaadása. A szeretet nem ismer falakat és elvárásokat. A szeretetben nincs kötelesség, hanem tisztelet a másik felé, a szabadsághoz való joggal együtt. Soha nem korlátoz, és nem kér számon. A vonzalom változó, hol erősebb, hol gyengébb, sőt- akár meg is szűnhet. A párkapcsolat gyilkosa a kisajátítás, a másik birtoklása.

Mivel a másik embert birtokolni nem lehet, minden birtoklási törekvés eleve kudarcra van ítélve. Nem csak azért, mert minden ember azonnal távolodni kezd, milyet ki akarják sajátítani, hanem azért is, mert a birtokló elveszíti a szerelem érzését, és már csak egy tárgyat lát a másikban, amit uralni akar.
A féltékeny ember önmagát alacsonyítja le, csoda és varázslat helyett poklot csinál a kapcsolatból. Féltékeny ember mellett soha nem önként van a párja. Nincs is kapcsolat, csak annak a látszatja. A kapcsolatot a féltékeny fél szakította meg első, kisajátító, számon kérő gesztusával.

Az ilyen ember csak önmagát szereti, de talán még önmagát sem. Merjünk szembenézni azzal, hogy ez a kapcsolat számunkra nem megfelelő, ne félelemből maradjunk a másikkal, és ne szánalomból. Ha tudjuk, számunkra mit jelent egy kapcsolat, akkor merjük lezárni, mint sem egy életen át keseregni az elveszített időért, és boldogságért.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük