Kezdőlap » Látnivalók » Hogyan szórakozhatunk Brüsszelben?

Hogyan szórakozhatunk Brüsszelben?

Brüsszelben az egész napos városnézés után, jól eshet egy esti program, ahol már csak a lazítás vár ránk. Sokféle lehetőség közül választhatunk, egy kellemes beszélgetés, vagy színházi előadás, balett előadás között.
Este nyolc óra közeledtével felmerül a kérdés: kultúrprogram vagy inkább valami könnyebb műsor? Az ínyencségek összes válfaját megtalálhatjuk Brüsszelben, de az
igényes szórakozásra vágyók is jó helyen járnak. A Théatre Royal de la Monnaie
Európa egyik legérdekesebb operaháza, de Brüsszel színházi élete is igen aktív.
A város éjszakai élete viszonylag későn kezdődik, ez a mozikra is vonatkozik, hiszen a késői előadások a legkedveltebbek – főleg azért, mert előtte el lehet menni vacsorázni. A moziba járásnak Brüsszelben nagy hagyománya van, kifejezetten sok a mozirajongó. A legtöbb filmet nem szinkronizálva, hanem művészi hatás miatt eredeti hanggal, feliratosan vetítik.
Továbbra is nagyon előkelő pozíciót tölt be a dzsessz, melynek színtere mindössze néhány klubra koncentrálódik, amelyek csak este tízkor nyitják meg kapuikat, mint ahogyan több más zenés szórakozóhely is. Brüsszelben a szórakozási lehetőséget kínáló helyek palettája egyensúlyban van: egyéb európai nagyvárosokkal ellentétben, amelyekben a kocsmák tizenegyre megtelnek, de hajnali egykor már konganak az ürességtől, itt mindig történik valami.
A belga főváros igazi jelenség, sok tekintetben olyan déli nagyvárosokhoz hasonló, mint például Barcelona. Az emberek többsége úgy üldögél késő éjszakáig a kávézókban, mintha másnap nem kellene munkába mennie. Persze hétvégén van a legnagyobb éjszakai élet. Néhány vendéglátóhely csak pénteken és szombaton nyit ki.
Ez főleg a Chaussée de Wavre körül található afrikai negyedre igaz, melyet a régi belga gyarmat, Zaire fővárosában, Kinshasában található szórakozó-negyed után Matongé-nak is neveznek. Itt gyakran addig táncolnak, amíg a Place du Jeu de Balle téren működő bolhapiac ki nem nyit. Egyébként sok táncos szórakozóhelyet magánklubként üzemeltetnek, ez azt jelenti, hogy ha be szeretnénk menni, ahhoz először csengetni kell. Ez a szokás az elmúlt időkből maradt fenn, amikor még alig adtak engedélyt az éjszakai nyitva tartásra, Néhány különlegesen exkluzív helyen kívül azonban általában nem okoz gondot a bejutás. Habár itt is vannak olyan klubok – mint minden más nagyvárosban -, ahol először az ajtónállót kell meggyőzni arról,
mennyire fontos és különleges emberek is vagyunk, és csak ezután juthatunk be. Aki erre vágyik, az minden bizonnyal tudja is a módját, hogy hogyan nyerheti el a széles vállú úriemberek beleegyezését. Elsősorban a Felsővárosban találhatók olyan koktélbárok, ahova csak a “törzsvendégeket” engedik be.

• Beursschouwburg
A régi flamand színházban található divatos bár egy radikális átalakítás után világ polgárok találkozóhelyévé vált: a hosszú asztaloknál zenészek gyűlnek össze, s gyakran egy kis örömzenéléssel szórakoztatják magukat és az egybegyűlteket. Színházi emberek is gyakran felkeresik.
• Théatre Toone
A belváros közepén, egy XVII. Századi épületben található kicsi bábszínház.
A Toone család 1830 óta ápolja ezt a művészeti ágat. A “család” valójában nem a helyes kifejezés, hiszen egy-két gondosan kiválasztott, és a művészetbe beavatott “utód” sem milyen rokoni kapcsolatban nem áll a Toone családdal. Valaha a Marolles
negyed egyszerű embereinek játszottak, míg 1966-ban a belvárosba nem költöztek. Klasszikus darabokat mutatnak be francia, angol és német nyelven, a legkedveltebbek azonban a brüsszeli dialektusban játszódó bohózatok.
• Théatre Royal de la Monnaie
A 300 éves világhírű klasszikus operaházban lépett fel a híres Bolsoj Balett is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi St. Louis jelképe?

A Gateway Arch a Jefferson Nemzeti Emlékpark része, a Mississippi folyó partján, St. Louis városában, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük