Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan szoktassuk szobatisztaságra gyermekünket?

Hogyan szoktassuk szobatisztaságra gyermekünket?

Ebben a témában már egészen biztosan sok hasznos, vagy éppen haszontalan cikket és tanácsot olvastál. Sok újdonságot lehet, hogy nem fog mondani ez az összefoglaló sem, viszont próbálja valóban összefoglalni a lényeget.
Először is meg kell találni a megfelelő alkalmat arra, hogy elkezdjük gyermekünk megismertetését a bilivel, vagy a WC-vel. Ez minden gyereknél máskor jöhet el, más-más életkorban válnak elég éretté és intelligensség a probléma kezelésére. Ami biztos: egy idő után a kicsi is kényelmetlennek fogja találni a pelenkát, a pelenkázással járó macerát, azt, hogy a tartalma büdös, nedves, és kicsípi a bőrét. Ahogy az étrendje bővül, úgy lesz egyre rosszabb a helyzet ilyen téren. Ez egy kisgyereknek is elég ösztönző lehet arra, hogy megszabaduljon a kellemetlen csomagtól és tortúrától. Látni fogjuk rajta, ha már sokszor nyűgös miatta, ilyenkor bátran elővehetjük az eszközt, a bilit, és elmagyarázhatjuk a használatát. Ezt megelőzően, vagy vele egyidőben próbálkozhatunk azzal is, hogy este, fürdés után egy ideig nem adjuk rá a pelenkát a babára, hanem elővesszük a bilit, és engedjük neki, hogy megnézze, megfogja, ráüljön, még akkor is, ha különösebb eredménye egy darabig nincs is. Fontos, hogy minden nap megtegyük ezt, hogy állandóan emlékeztessük arra, bármikor kéznél van, ha szükséges.

Bízzunk gyermekünkben, és higgyük el, hogy elég okos ahhoz, hogy szükségleteit irányítsa. Figyeljük az apró jeleket, ha kapkodóbb lesz a mozgása, sokszor a pelenkához nyúl, olyankor valószínűleg már rájött az inger. Ha ilyenkor meg tudjuk oldani, hogy gyorsan levegyük róla, és a bilire ültessük, az már fél siker. Ne legyünk erőszakosak, de szelíd határozottsággal bátorítsuk, és győzzük meg arról, hogy neki is jobb, ha a bilit használja. Ha már egyszer ráül, és hajlandó huzamosabb ideig rajta maradni, akkor ne sürgessük! Várjuk meg az eredményt, persze ne órákig tartson, de tíz percnél több időt hagyjunk rá.

Kezdetnek jó a bili, de a használatának megkezdése után néhány hónappal már a WC-re is megpróbálhatjuk rászoktatni a gyermeket. Mutassuk meg, magyarázzuk el, hogyan működik, és vegyünk egy szűkítőt, úgy kevésbé kényelmetlen az ülőkéje. Itt is hagyjunk időt, de azért ne egész nap üljön a WC-n a lurkó. Legfontosabb a türelem, és az, hogy a gyermek az önállósághoz szokjon hozzá, egymaga is el tudjon menni a biliért, vagy rá tudjon ülni a WC-re. Használjunk nadrágpelenkát, amit ő is egy mozdulattal le tud tolni, de az sem probléma, ha későn kerül le róla.

Az óvodai felvétel egyik feltétele a szobatisztaság, tehát ha tudjuk, hogy mikor visszük először oviba a gyereket, akkor már körülbelül fél évvel azelőtt kezdje el használni a bilit, hogy legyen elég ideje a teljes önállóság megtanulására. Még így is előfordulhat az ovikezdés utáni első néhány hétben, hogy nagy dolog lesz a kisdologból, de miután az új környezethez és szituációkhoz hozzászokik, már nem lesz probléma.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egy éves lett !

Micsoda nagy dolog , ha gyermekünk betölti az egy éves kort . Tortát , szülinapi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük