Kezdőlap » Hobbi » Hogyan szoktassuk pórázhoz kutyánkat

Hogyan szoktassuk pórázhoz kutyánkat

A városi közlekedésben való részvételhez elengedhetetlen, hogy a kutyát megtanítsuk a póráz elviselésére. Még a kertben szabadott kutyáknak is szüksége van erre az alapismeretre. A kerti kutyákat is esetenként vezetni kell, akár oltásra az állatorvoshoz, akár fedeztetni. Meglehetősen komikus látvány, mikor egy 25-30 kg-os kamasz nagytestű kutyáról az állatorvosi rendelő várószobájában derül ki , hogy amikor a pórázt tanították , hiányzott az óráról.

A pórázhoz való szoktatás első lépcsője a nyakszíjjal való megbarátkozás, majd ezután következhet a póráz maga. Kezdetben hagyjuk , hogy a kutya a lakásban maga után vonszolja a pórázt, és fokozatos kisebb húzással, rántással adjuk tudtára kívánságainkat. Kezdettől fogva arra kell törekedni, hogy a póráz kedves legyen a kutyának , ha a pórázért nyúlunk az mindig az örömmel várt séta vagy kirándulás kezdetét jelentse. Ezért ne használjuk a pórázt fegyelmezésre, sose üssük meg vele !!!! Ha muszáj, használjunk erre más bőrszíjat vagy pálcát. A kutyának meg kell tanulnia, hogy akár pórázon, akár anélkül a gazda bal oldalán haladjon és lépést tartson gazdája tempójával. A póráz az a köldökzsinór, amely a városi kutyát a biztonsághoz köti.

A többi kutya és az emberek biztonságát szolgálja a szájkosár. Mindig tartsuk tiszteletben azt a rendeletet, amely meghatározza , hogy közterületen szigorúan csak pórázzal és/ vagy fajtától függően valóban csak szájkosárral lehet a kutyát sétáltatni. Ne feledjük a póráz sokszor a kutya életét mentheti meg, amikor valamilyen csalit raknak ki rókáknak vagy más vadállatnak . Sajnos vannak rosszindulatú emberek, akik kolbászba vagy más húsfélébe raknak ki mérget vagy szögeket, melyek a kutya halálát okozhatják. 2013. január 31-től kötelező a kutyákat chippel ellátni és azokat regisztráltatni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük