Kezdőlap » Betegségek » Hogyan szoktassuk le a gyereket a körömrágásról?

Hogyan szoktassuk le a gyereket a körömrágásról?

Az állandósult, kórosnak nevezhető körömrágás nem csak hogy egy nagyon rossz szokás, de bizonyos esetekben nagyon komoly lelki baj jele is lehet egyben. Ha a gyerek keze folyton a szájában van és tanácsot várna, hogyan szoktassa le gyermekét a körömrágásról, akkor feltétlenül olvassa el ezt a cikket!

Az állandó, kóros körömrágás nem puszta rossz szokás, hiszen esetenként komoly lelki bajt jelezhet. Ha az ön keze is folyton a szájában van, vagy esetleg tanácsot várna, hogyan szoktassa le gyermekét a körömrágásról, akkor a legjobb helyen jár.

A körmét rágó gyereknek már fel sem tűnik, hogy a szájában van a keze, azonban a környezete előbb vagy utóbb kiszúrja a tevékenységet is annak következményével – a csúnya körömmel- együtt.
Tudni kell azonban, hogy minden esetben meg kell keresni a tevékenység hátterében álló lelki okokat is. A kisgyermekeknél jelentkező körömrágás leggyakoribb oka, hogy ezzel a tevékenységgel váltják fel az újjszopást. Ehhez azonban társul bűntudat, hiszen a gyerek tudja, hogy nem jó, amit csinál. A szakemberek a körömrágást a kényszercselekvések közé sorolják, ami annyit jelent, hogy az érintett célja nem más, mint a szorongás enyhítése, megszüntetése.

Amivel célt érhetünk:
– Gondoskodjunk gyakran a sima körmökről.
– Reszelgessük le, ragasztgassunk rá vicces sebtapaszokat vagy színes körömmatricákat, amelyeket nem szívesen rág le.
– Igyekezzünk minél többet foglalkozni a gyerekkel, foglaljuk le a pici kezeket, elterelve így a figyelmét és oldva a benne levő feszültséget.
– A gyereket ne büntessük sose a körömrágásért, mert azzal csak rontunk a helyzeten.
_ A gyógyszertárakban lehet kapni ecsetelőt a problémára, de ez a valódi okot nem szünteti meg.
– Amennyiben minden próbálkozásunk ellenére nem szűnik meg a körömrágás feltétlenül kérjük szakember segítségét a nagyobb egészségügyi problémák elkerülésének érdekében!
Sok sikert és kitartást!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kankó

Kórokozója a gonokokkusz, legtöbbször a húgy utak nyálkahártyáján vált ki gennyes gyulladást. Rendszerint a húgycső …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük