Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan szokjunk le a dohányzásról?

Hogyan szokjunk le a dohányzásról?

Szinte nincs olyan ember, aki ne tudná: a dohányzás káros. Sőt, nemcsak saját egészségünkre, hanem a környezetünkben lévő emberekére is. Mindenki tisztában van vele, milyen káros hatásai vannak; hatással van minden fontos szervünkre, roncsolja a tüdőt, károsítja érrendszerünket, növeli a szívinfarktus kockázatát, és még sorolhatnánk, mennyire ártalmas szervezetünkre a cigaretta. Mindezek tudatában mégis emberek milliói gyújtanak rá nap, mint nap – köztük pedig nem kevés fiatalkorú is. A dohányzás függőséget okoz, ezért gondolják úgy sokan, hogy megválni tőle nagyon nehéz.

De akkor mégis: hogyan szokjunk le? Egyszerűbb, mint gondolnánk. Ismerjük a mondást, hogy „minden fejben dől el” – nos, ez igaz a dohányzásra is. Az az ember, aki nem igazán szeretné letenni a cigarettát, az nem is fog tudni megválni tőle. Viszont az, aki komolyan elhatározta, hogy megválik tőle, az első és legfontosabb kérdést kell magában tisztáznia: „miért akarom lerakni?” Önmagában az, hogy káros az egészségre, nem elég erős indok – konkrét okot kell keresni, ami elég erőt ad ahhoz, hogy kitartsunk elhatározásunk mellett. Nők esetében például gondolni kell arra, hogy a cigaretta hatására fogaik besárgulnak, és a szemük alatti karikák is egyre csak erősebbek lesznek, a szem és száj körüli aprócska ráncok pedig sokkal előbb fognak jelentkezni, mint nem dohányzó női társuknál.

Bőrük fakóbb és színtelen, a cigaretta utáni leheletről pedig már ne is beszéljünk. Azok a nők, akiknek még nincs gyermekük, de szeretnének, bizonyára tudják, mennyire káros hatással lesz majd leendő gyermekükre a sok elszívott cigaretta – rengetek kisgyermek születik betegen, sokuknál alakul ki nagyon pici korban az asztma, és mindezekért a dohányzás a felelős – és a gyermek édesanyja! Akinek pedig van már gyermeke, ott az ok már egyértelmű: óvjuk meg őket, ne veszélyeztessük az ő egészségüket is. Férfiaknál pedig lényegesen magasabb a kockázata a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának, orvosi kutatások szerint pedig a tüdőrákban szenvedő férfiak 95%-a dohányos. Hatására impotencia is kialakulhat, egy felmérés szerint a férfiak 17%-a nem jut gyermekáldáshoz. Akinek gyermeke van, gondolhatna arra is, hogy mindenkinek szüksége van a szüleire, és bizonyára mindenki szeretné megélni, hogy gyermeke felnőtté válik, megházasodik – ott lenni életük legfontosabb pillanataiban, segíteni, támogatni őket. Sajnos nem minden gyermeknek adatik meg ez a boldogság – sokan már kisgyermekkorukban elveszítik szüleiket: tüdőrák, stroke, infarktus; amikről legtöbb esetben a dohányzás tehet. És most itt gondoljunk csak bele egy picit – a Te gyermeked is anya vagy apa nélkül nőjön fel? Ha pedig megtaláltuk a legmegfelelőbb okot, hogy miért, vagy inkább kiért tegyük le a cigarettát, akkor már a nehezén túl vagyunk. Utána jöhet a többi segítség. Komoly elhatározásunkat mondjuk el családunknak, barátainknak, az Ő támogatásukkal sokkal könnyebb lesz.

Eleinte kerüljük az alkoholt, a kávét, és minden olyan dolgot, ami a cigarettához köthető volt. Helyettesítsük ezeket például teával, rágóval vagy cukorkával. Fontos a testmozgás is: sportolj, amennyit csak időd engedi – ettől a közérzeted is jobb lesz, energikusabb leszel, és nem kell tartani a leszokás utáni esetleges meghízástól sem. Ha pedig nagyon megkívánnánk a cigarettát, helyette inkább együnk zöldséget, gyümölcsöt – ezzel is elkerülve a plusz kilókat. Lehetőleg kerüljük a stresszes helyzeteket – sokan feszültebb állapotban automatikusan cigarettához nyúlnak – tanuljuk meg a feszültséget máshogy kezelni; hasznos lehet ilyenkor egy forró fürdő, jógázás, vagy egy séta.

Az első 1-2 hét után pedig válassz magadnak jutalmat! A cigarettán megspórolt pénzen megveheted azt, amit eddig úgy gondoltál, nem engedhetsz meg magadnak. És ha ez még mindig nem elég, segítséget kérhetsz orvosodtól, gyógyszerészedtől. De egyet ne feledj! Teljesen mindegy, hogy idős vagy fiatal, alkalmi vagy erős dohányzó vagy, a cigarettát letenni sohasem késő! Tedd meg egészségedért, tedd meg családodért – tedd meg gyermekeinkért!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan hat a szervetere a krill olaj?

A krill olajat nem rég óta kezdték alkalmazni a természet gyógyászatban, régebben még nem ismerték …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük