Kezdőlap » Lakberendezés » Hogyan szőjjünk gyöngyöt?

Hogyan szőjjünk gyöngyöt?

A gyöngyszövőt dolgok csodálatos díszei a lakásnak, de akár ékszerként is hordhatóak, mérettől függően. A gyöngyszövéshez úgynevezett gyöngyszövő léc kell, de akár házilag is elkészíthető. Egy kartonlapra tekerhetjük a fonalat, vagy ha tartósabbat akarunk, akkor fából faraghatunk egyet, és szögekre húzhatjuk fel a fonalat. Persze a legegyszerűbb szakboltban megvenni a lécet, azzal biztosan sikerülni fog a szövés. Láncfonalaknak hívják azt, amit a lécre kifeszítünk, vetülékfonalnak hívják a merőlegesen felfűzött szálakat. Egy sorban hány gyöngy van, azt a láncfonalközök határozzák meg. Fontos dolog, mint a legtöbb kézimunkával, a feszesség, lazaság esetén szétjöhet a munka, és akkor hiába az erőfeszítés.

A két szélére dupla szálat vegyünk fel, így erősebb lesz a szövés. Egyforma gyöngyök használat kötelező! Anélkül elcsúszik a munka. Az elején az egyik szálhoz a másik szálig kössünk egy vetületszálat. Annyi gyöngyöt fűzzünk be, ahány fonalköz van. Majd igazítsuk be a gyöngyöket. Ezután visszafelé is befűzzük a fonalat, így megerősítve a munkát. Ezután már csak a minta szerint kell tovább mennünk.
Mintát találhatunk Interneten, de ha egyedit akarunk mi is elkészíthetjük. Kockás lapon megtervezhetünk, fonalközöket számozzuk be és aszerint tervezzük meg. Vigyázzunk a minta nagyságára, nehogy torz legyen a kép. A minta készítése nem egyszerű, először inkább a netről szedett mintákkal dolgozzunk. Legalább amíg belejövünk a szövésbe.
Befejezésnél a legegyszerűbb, ha elvágjuk a szárat, majd egyszerűen megcsomózzuk. Fontos a dupla csomó, nehogy szétszakadjon.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dekorálj aluminium fóliával

Mindannyian találkoztunk már azzal a problémával, hogy szerettük volna feldobni a lakás egyes részein üresen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük