Kezdőlap » Házfelújítás » Hogyan szigeteljük az ablakot?

Hogyan szigeteljük az ablakot?

Az ablakok környéke az egyik tipikus hely, ahol hőhíd alakulhat ki. Ennek oka, hogy a külső fal hőátbocsátási tényezője sokkal jobb, mint az ablak és a fal találkozási helyének. A modern ablakoknak is már igen jó a hőátbocsátási tényezője, a csatlakozási pont viszont gyakran kritikus hely.

Új, modern építésű ingatlanokban általában elég jó ablakok vannak beszerelve, a penész kialakulásának esélyét azonban még tovább lehet csökkenteni a szigetelés megfelelő kialakításával. Ennek lényege, hogy amikor a házra a külső szigetelés felkerül, akkor az nem ér véget az ablaknyílás síkjában, hanem derékszögben befordul, és némileg rálóg a beépített ablakkeretre, eltakarva az ablak és a fal találkozási vonalát. Természetesen, ha például 10 cm-es homlokzati szigetelést teszünk fel, akkor nem ugyanazokból a 10 cm-es lapokból alakítjuk ki az ablaknyílást, hisz azok hatalmas helyet takarnának ki, sőt még akár az üvegre is rálógnának. Helyette megfelelő vékonyságú lapokat kell használni.
A régebbi típusú ablakok is szigetelhetőek ugyanígy kívülről, akár még a homlokzati szigetelés utólagos kipótlásával, vagy akár a homlokzati szigetelés hiányában is. Elegendő a felragasztott lapokat megfelelően levakolni, majd lefesteni. Gyakran keretet is építenek ilyenkor az ablak köré, ami egyben díszít is.

Különösen a régi, akár kissé megvetemedett ablakoknál nagyon fontos a fa épségének vizsgálata, a szükséges javítások elvégzése. Az ablakkeret a mostanában nagyon népszerű műanyag csíkokkal is szigetelhető. Jelentős hőt ugyan nem lehet megspórolni, viszont a huzat megszüntetése nagyon sokat emel a komfortérzeten.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tervezzük a vízvezetékek olcsó átalakítását?

A legtöbbször, ha fiatalok költöznek egy nem újépítésű házba, a felújítás során mindenképp szükség lesz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük