Kezdőlap » Ház karbantartás » Hogyan szervezzünk egy komplett lakásfelújítást?

Hogyan szervezzünk egy komplett lakásfelújítást?

Egy ház vagy lakás komplett felújítása hatalmas feladat, ezért célszerű nem személyes ügyként kezelni, hanem kissé távolságtartóan hozzáállni, és projektté szervezni. Egy ilyen projekt három nagyon fontos tényezőből áll: az elérni kívánt célok, a rendelkezésre álló pénzösszeg és/vagy emberi munka, illetve a határidők meghatározása. Utóbbit nem szabad kihagyni, mert sokat számíthat, hogy mikor kapjuk a következő fizetésünket, mikor ér rá a mester, mennyi az ügyintézési határidő, és mikor ér véget az építkezésre alkalmas idő.

Célszerű papírra vetni először is a vágyainkat, hogy mit szeretnénk elérni a felújítás során. Listázzuk az egyes tételeket fontossági sorrend szerint, készítsünk B és C tervet is aszerint, hogy ha valamit ki kell hagyni, vagy épp még más is beleférne a költségvetésbe, akkor mi legyen az.

Az egyes felújítási tételekhez rendeljünk alaposan átgondolt és nagyon részletes költségvetést. Nem elegendő például csak a laminált padló négyzetméter árát számolni, vegyünk bele nagyon részletesen minden költséget: alátétfólia, szegőléc, szögek, ragasztó, szerszám vásárlás, ha az is szükséges.
Miután már ismerjük a költségeket, számoljuk ki, mennyi a rendelkezésre álló pénzösszeg. Vegyük figyelembe, hogy ha kell, akkor hol tudunk spórolni: például mesterek helyett mi magunk is rengeteg munkát elvégezhetünk.
Állítsunk időbeli sorrendet is: bizonyos munkák elvégzéséhez áramra van szükség, máshoz vízre, vagy éppen előbb festjük a falat, mint hogy új padlót fektetnénk le.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ház körüli munkálatok

Az otthonunkat használ leginkább, mert ott tartózkodunk a legtöbbet. Ezért állandó szépítésre, karbantartásra, átalakításra szorul …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük