Kezdőlap » Ház karbantartás » Hogyan szervezzük az időszakos nagyobb feladatokat a háztartásban?

Hogyan szervezzük az időszakos nagyobb feladatokat a háztartásban?

A napi-heti időbeosztás mellett érdemes tekintettel lenni arra, hogy számos olyan háztartási, kerti munka adódik, amit bizony nem lehet állandó, kis energiabefektetésekkel folyamatosan szinten tartani. Bizony van bőven, amit adott időpontban kell elvégezni, és akkor sok időt igényel. Tipikusan ilyenek az idénymunkák: például a lakásban a téli és nyári ruhák szortírozása, mosása, elpakolása, ünnepi előkészületek, iskolakezdés, a kertben a növények metszése, a veteményes tavaszi indítása, a kert téliesítése, ősszel a befőznivalók eltevése, stb.

Ahhoz, hogy ne nőjön a fejünkre a sok tennivaló, készítsünk egy listát. Egyáltalán nem biztos, hogy két különböző háztartás listája akár csak nyomokban hasonlítani fog egymásra, ezért nem feltétlenül lehet mintákból kiindulni. Írjuk fel havi bontásban a nagyobb feladatokat. Ha egy-egy hónapra sok, máshová kevés esik, akkor próbáljuk optimalizálni őket. Majd jelöljünk ki a hónapban egy vagy két olyan napot, amikor semmilyen más háztartási munkát nem fogunk végezni, csakis a havi nagy feladatot intézzük el.

Ezt persze viszonylag könnyű megszabni, ha csak ruhák szortírozásáról van szó, jóval nehezebb, ha az időjáráshoz vagy a termés mennyiségéhez is igazodni kell.
A listákat és táblázatokat tehát nem szabad kényszeresen követni, hagyjunk rugalmasságot benne, hogy igazodni tudjunk a vis major esetekhez. Ha történik valami, ami keresztbe tesz a rendszernek, akkor ugorjuk át azt a teendőt, ne próbáljuk rögtön másnap bepótolni. Helyette tervezzünk a következő hétre újabb szabadnapokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan akadályozzuk meg a penészedést?

A lehetséges penészedésre már akkor gondolni kell, amikor a leendő otthonunkat a tervezővel kialakíttatjuk. Ha …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük