Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan szenvedi meg egészségünk a terhességi cukorterhelést?

Hogyan szenvedi meg egészségünk a terhességi cukorterhelést?

Először is tisztázzuk. Az eddig boldog tudatlanságban élő, cukorterhelésen még át nem esett kismamák most kattintsanak arra a bizonyos piros X-re a sarokban! Könnyebb végigcsinálni, ha nem azon rágódnak, hogy mi lesz, ha…

A kismamák bizony regélni tudnának a cukorterhelés okozta rossz élményekről. Hányás, szédülés, ájulás, terhességi diabetes, néhány esetben még hasmenésről is hallani. Akkor mégis miért ragaszkodnak ennyire hozzá? Főleg, hogy sokakat többedszerre is elküldenek rá.
Kiszűrni az esetleges diabetest, hogy annak ne legyen rossz hatása a fejlődő magzatra. Elismerjük, szükséges. Senki sem szeretné, hogy újszülött gyermeke cukorbetegséggel, vagy más enzim/hormon zavarral küzdjön. De feltétlen muszáj pont emiatt károsítani az anya, és esetlegesen a baba szervezetét is? Hiszen olyan kevesen vannak, akik zokszó nélkül végig tudják csinálni a cukorterheléses vizsgálatot.

Sajnos mostanság egyre kevésbé fogadják el a teszt-reggelis mérést, ráadásul, ha valakinek előfordul családi anamnézisében diabetes, nem csak a 22.-24. héten zaklatnak ezzel a vizsgálattal. És micsoda balgaság a fejlett orvostudomány részéről, hogy egy ilyen sokoldalú következménnyel járó, ráadásul nem épp kellemes vizsgálattal terheli az amúgy is furcsa időket élő kismamákat!
Hogy mindenki értse, miért is van a várandós nők nagy része ilyen rossz véleménnyel a dologról, térjünk vissza az alapokhoz.

Mi is az a cukorterhelés? Tudvalevő, hogy a diabetesben szenvedők egyáltalán vagy alig képesek lebontani a szőlőcukrot, ezáltal a sejtek nem jutnak hozzá, hanem a vizelettel távozik. Ennek kiszűrése érdekében először is egy éhgyomros vérvétel történik. Ha ott a vércukorszint nincs veszélyes zónában, 75 gramm glükóz-oldatot itatnak meg velünk. (Enyhítő körülményként a legtöbb ápoló hajlandó citromot facsarni bele, így csupán olyan, mintha egy bazi édes limonádét kéne felhajtanod, és nem tömény cukrot.) Ezután váratnak velünk 2 óra hosszát, majd következik egy újabb vérvétel. Persze ezalatt az idő alatt, nem eszel, inni pedig maximum pár korty vizet, ha nagyon nem bírod. Aztán a második vérvétel eredményéből kiderül, hogy normális a cukor-anyagcserénk, vagy esetleg hipo- illetve hiperglikémiásak vagyunk e.
Most, hogy már mindenki tudja, miről is szól ez a vizsgálat, nézzünk szembe a panaszokkal. Kevesen vannak olyan szerencsés helyzetben, hogy nem hánynak várandósságuk ideje alatt. Még kevesebben, akik nem hányják ki max egy óra után ezt a cukor-löttyöt. Nem vészes, pár hét múlva megismételtetik. Másodsorban vegyük figyelembe, hogy nem csak az éhgyomrot terhelték meg, hanem az „éh” cukorszintünket is. Kismamák, jelentkezzen kitüntetésért, aki egy kicsit sem szédelgett a két óra alatt! Na és vajon az emberek hány százaléka is ájul el, ha szédül? Valószínűleg senki se számolja, de sok. Nos, íme, az elsődleges bajjal járható tünet! Ha anyuka eldől, mint a krumpliszsák, veszélybe kerülhet a baba elegendő oxigénellátottsága is. És bizony sok-sok betegség (főleg pszichés) okozója az oxigénhiány. Ezek után még felvethető, hogy az egészséges leendő anyukát addig terhelték a most nem sikerült, most jön a kötelező, nem hiszem el hogy semmi baja kifogással, hogy a szervezete bedobta a törölközőt, és bizony végül a vizsgálattól lett diabeteses – furán hangzik, de sajnos előfordul. És mint már említettem, a diabetesnek pedig meg vannak a maga hatásai egy fejlődő magzatra.

Íme, bezárult az ördögi kör. Sokszor a legnagyobb jó akarással tesszük a legnagyobb bajt. És ez alól még nem kivétel az orvostudomány sem.
Ettől függetlenül nem keltünk pánikot, kedves tapasztalt anyukák! Lehet szidni, lehet panaszkodni rá. De mindig vannak szerencsés kivételek, és biztos, hogy a soron következő cukorterhelésre váró kismama is az.

 

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért van különbség a terhesség kora és a magzat kora között?

Sok kismamát zavar össze, hogy az orvos egyszer a terhesség hetéről beszél, máskor a magzat …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük