Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan szaunázzunk?

Hogyan szaunázzunk?

A szaunázás napjaikban hazánkban is egyre elterjedtebb kikapcsolódási forma az egészséges életet követők között. Bármelyik termálfürdőben, de akár uszodában is van szauna, biztos nem kell messzire menni, ha ilyenfajta élményre vágyunk.

A szaunában forró, száraz levegő van, a hőmérséklet 80-100 Celsius fok között mozog, és ajánlott, hogy ennyi legyen a kis faházban. A szauna kabinban a kialakítástól függően, ha vannak magasabb pontok, ott melegebb a levegő, mint az alacsonyabban elhelyezkedő részeken – ezt jó tudni, mielőtt beülünk.

Általában 5-15 percet töltenek el bent az emberek, ami alatt rengeteg vizet veszít a szervezet, amit utána pótolni kell. A forró közegben eltöltött idő után a felhevült testet le kell hűteni, hogy visszanyerje eredeti hőmérsékletét: szaunázás után ne csak az izzadtság lemosása miatt, hanem ezért álljunk be a zuhany alá, legyen az hideg, vagy meleg vizes zuhany. Kint eltöltött 5-10 perces lehűlés után újra visszatérhetünk a szaunába.

A szauna a relaxáció helye, ahol kikapcsolhatjuk az agyunkat, megfeledkezhetünk a mindennapi problémákról. Ehhez hozzájárulhat, ha a szuana-mester, agy valamelyik szaunázó társunk gondoskodik róla, hogy valamilyen kellemes illóolaj lengje be a teret, amit az izzó kövekre öntött vízbe lehet kerni. Betegen, náthásan nem ajánlott a szaunázás, ám megelőzés céljából mindenképp. Igazából meztelenül lenne az igazi, de a közösségi szaunákban ez nem ajánlott. Az ilyen helyekre amúgy is kötelező törölközőt bevinni magunkkal.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük