Kezdőlap » Kert » Hogyan szaporítsuk a levendulát?

Hogyan szaporítsuk a levendulát?

A levendula hazánkban is elterjedt dísznövény. A levelei ezüstös csillogásúak, a virágzata pedig lila. A növény félcserje, amely 15-25 évig él. Folyamatosan növekszik, bokrosodik. Szereti a napfényt és a vizet egyaránt. Jól tűri a fagyokat, de -15 fok alatti hőmérsékletnél éjszakára le lehet fedni egy takaróval, mert az ilyen hideg már megviselheti.
Különlegessége, hogy nem csak a virágai illatosak, hanem a levelei és a szára is. Nyári estéken meglocsolva rendkívül kellemes és intenzív illattal árasztják el kertünket.
A tartós és túlzott napsütés viszont megviselheti növényünket, ezért ezt valahogy korlátoznunk kell.
A növény látványos önmagában is, de nemcsak dísznövényként, hanem gyógynövényként is fontos ismernünk.
Többféle módon is szaporíthatjuk. A virágzat elszáradáskor – amit csak a jellegzetes levendulaszín halványodásával veszünk észre – fekete apró magok jelennek meg a virágkehelyben. A virágzatot ekkor szedjük le úgy, hogy ott vágjuk el, ahol a levelek véget érnek. Így a virágzaton marad 15-20 cm szár. Egy papírszatyorba beletesszük a levágott virágokat, és finoman rázni kezdjük. A magok hamar kiszóródnak a szatyor aljába. A magokat egy üvegbe tesszük.
Február-március környékén a magokat a hűtőbe tesszük 2 hétre. Ez a hideghatás miatt szükséges, amely majd a magot kikelésre ösztönzi. A magokat ültethetjük virágládába is, viszont figyeljünk arra, hogy mennyire sűrűn szórjuk őket. A levendula kikelési aránya magas, ezért 2 cm-ként ültessük egy magot 3 cm mélységben. Ha jön a tavasz, akkor már ki is lehet ültetni palántaként a végleges helyére.
Idősebb töveket ún. tőszaporítással is szétválaszthatunk. Ilyenkor azt vegyük számításba, hogy növényünk sebezhető lesz átmenetileg. Figyeljünk arra, hogy a szétválasztott töveken elég hajszálgyökér maradjon, s lehetőleg föld is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ültessünk paradicsom palántát?

Lucullus, konzerv, savmentes, koktél és még sorolhatnánk a számtalan ízű és formájú paradicsomokat, ami a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük