Kezdőlap » Sport » Hogyan szálkásítsunk?

Hogyan szálkásítsunk?

Aki komolyan foglalkozik a testépítéssel, az előbb-utóbb el jut arra a szintre, hogy elgondolkodjon a szálkásításon. A szálkásítás körül nagyon sok tévhit kering. Nézzük, milyen is pontosan ez a folyamat.
Akik valamit már halottak a testedzésről azok tudják, hogy két fázisa van az edzésnek, az egyik a tömegelés, amikor az izomtömeg növelése a cél, a másik a szálkásítás, amikor a cél, hogy az izmok minél szebbek, és jobban láthatóak legyenek.
A tömegnövelés időszakának egyik velejárója a zsírosodás. Ez a szénhidrát bevitel miatt van. A szénhidrát fontos, és nem kell kétségbe esni, ha az izmokkal együtt némi zsír is felszökik a testre. Ennek eltüntetésére van a szálkásítás.
Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a szálkásítás során mindent ugyanúgy kell csinálni, mint előtte, csak kisebb súlyokkal kell végezni a gyakorlatokat, viszont nagyobb ismétlés számmal. Ez egy nagyon nagy tévedés. De ha belegondol bárki is, akkor erre rájöhet magától is. Egy izom nem tud többféleképp működni. Az izom az edzés során sérül, és a pihenés alatt újra épül. Azzal hogy kisebb súllyal végzünk több ismétlést, maximum azt érhetjük el, hogy jobban elfáradunk.
A szálkásítás lényege mint már írtam, a zsír eltüntetése. Ennek pedig egy módja van. A diéta. Itt persze nem a Hollywoodi sztárok diétáira kell gondolni. Ez annyit jelent, hogy nagyon oda kell figyelni, hogy mit eszünk, és mennyit. A szénhidrát bevitelt le kell csökkenteni, a fehérje bevitelt pedig megnövelni. Az ajánlott napi mennyiség szénhidrátból 1,5-2g testtömegkilogrammonként, fehérjéből pedig 3 g/kg. Tehát mondjuk egy 85 kg-os ember esetén 127-170g szénhidrát, és 255g fehérje az ajánlott napi bevitel.
Az edzéseken nem kell változtatni. Persze, ha túl megerőltető egy gyakorlat, ami korábban gond nélkül ment, akkor csökkenthetjük a súlyt, vagy az ismétlés számot. Valamint iktathatunk be aerob edzéseket is. Akár a pihenőnapokra. A lényeg, hogy ezek időtartama nagyjából egy óra legyen. Ezzel segítjük a zsírbontást.
A szálkásítást általában 4-6 hétig javasolt végezni, utána folytatódhat a tömegnövelés.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért fontos a bemelegítés és a nyújtás az edzések alkalmával?

Mindegy, hogy milyen célból szeretnénk edzeni, milyen kondícionális szinten vagyunk, mennyi időt töltünk edzéssel, nagyon …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük