Kezdőlap » Otthon biztonság » Hogyan szagosítják a gázt?

Hogyan szagosítják a gázt?

Hazánkban a mai napig sok helyen használnak gázt, ha fűtéshez már nem is, de főzéshez többnyire igen. A gáz (vagy hivatalos nevén földgáz) a bolygó mélyén a tengerfenék alatt található, de felbukkan olykor mocsarakban is. Itt az úgynevezett “lidércfény” nevű jelenséget okozza, vagyis a feltörő gáz meggyullad, tévútra vezetve, gyakran veszélybe is sodorva ezzel az arra tévedőket.
És bár a mocsárgáz kellemetlen szagú, ezt nem az égést biztosító metán, hanem az egyéb, környezeti anyagok okozzák. A háztartásokban is használt metán viszont teljesen szagtalan, ami komoly veszélyes lehet otthonainkra nézve, ugyanis mint tudjuk, rendkívül gyúlékony.
A balesetveszély kiküszöbölésére a szakemberek kidolgoztak egy eljárást, mellyel “szagosítják” a gázt. Az Egyesült Államokban már az 1920-as évektől alkalmazzák ezt, Európában azonban csak jóval később, a ’60-as években terjedt el.
A megfelelő anyagot megtalálni ehhez nem volt egyszerű. Olyan vegyületre volt szükség, mely elsősorban szúrós, erős szagú, azonban nem káros az emberi szervezetre, nem erodálja (rozsdásítja, károsítja) a gázvezetékeket és amit a talaj sem köt meg, mert így a föld alatti szivárgások váltak volna észrevehetetlenné.
A vegyületet végül hosszas kutatás és vizsgálódás után megtalálták. Minden kritériumnak megfelel, folyékony, és olyan tömény, hogy 100 000 köbméter gázhoz csak mintegy másfél kilogramm mennyiségre van szükség. Az anyagot még a feldolgozóüzemben adják a vezetékekbe kerülő gázhoz, így az már vegyítve jut el otthonainkba, és teszi azt kellemetlen, ám nélkülözhetetlen szaga által biztonságosabbá.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan védekezzünk a kórokozók ellen?

A több száz kórokozó, amely körbe vesz minket vezethet bakteriális vagy vírusos megbetegedéshez a családban. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük