Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan szabályozhatjuk anyagcserénket természetes módon?

Hogyan szabályozhatjuk anyagcserénket természetes módon?

A zsírégetésnél nemcsak a bevitt kalóriamennyiség számít. Ugyan a kalóriák játsszák a legnagyobb szerepet, azonban további tényezők is részt vesznek a folyamatban: az egyik, hogy milyen sebességgel, és milyen módon dolgozza fel a szervezetünk a tápanyagokat.

Egy magas fehérjetartalmú étkezés megfelelőbb az anyagcsere, és a zsírégető folyamatok beindításához, mint a magas szénhidrát-, vagy zsírtartalmú fogások. A proteinek diéta során is védik izmainkat a leépüléstől.

A szénhidrátok is segíthetnek az anyagcsere szabályozásában. A szénhidrátszegény diéta során egy olyan nap, amikor nagyobb mennyiségű szénhidrátforrást fogyasztunk, segíthet a zsírégetés felgyorsításában, a lelassult anyagcsere serkentésében. Az alacsony szénhidrátbevitelre alapuló fogyókúrás módszerek, melyek a szénhidrátbevitel csökkentését a fehérjék arányának növelésével egyenlítik ki, hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezetünk zsírt használjon fel energiaforrásként. Azonban, minél tovább tart a folyamat, annál tovább csökken a leptinszint a szervezetünkben. A leptin egy, a zsíranyagcserében fontos szerepet játszó hormon. A leptinszint csökkenése a zsíranyagcsere lassulásához vezethet. Egy úgynevezett töltőnap (4-5 naponta, vagy hetente), mely során nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmazó ételeket fogyasztunk, elősegíti a leptin termelődését. A gyakori étkezés, ha a napi kalóriabevitelünket például ötfelé osztjuk, szintén elősegíti az anyagcsere megfelelő működését. Izomtömeg-növelő étrend során az étkezések száma akár 6-9 is lehet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük