Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan szabályozhatjuk a vérnyomást természetes módon?

Hogyan szabályozhatjuk a vérnyomást természetes módon?

A vérnyomás természetes befolyásolására többféle módszer is létezik. Ide tartozik például a célirányos, vérnyomáscsökkentésre irányuló étrend, a rendszeres, megfelelő testmozgás, és a lazító gyakorlatok. A vérnyomás lehet túl magas, vagy túl alacsony. A magas vérnyomás jóval veszélyesebb, és feltétlenül kezelésre szorul. Ugyan a magas vérnyomás csökkentése gyógyszerekkel is elérhető, azonban a készítmények hatását többen kétségbe vonják, és a mellékhatások is veszélyesek lehetnek. A legtöbb gyógyszer ezenkívül csak felületi kezelést ad: az okot nem gyógyítja, csak a tüneteket kezeli.

Mikor számít magasnak a vérnyomás? A 130/80 Hgmm körüli érték számít normálisnak, magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha az értékek tartósan 140/90 Hgmm fölöttiek. A magas vérnyomás növeli a szívinfarktus, a szélütés, a demencia, és a vesebetegségek rizikóját. Egyre több fiatalt is érint a probléma a nem megfelelő táplálkozás, a stressz, és az elhízás következtében.

Ha a magas vérnyomás kezeletlenül marad, súlyos következményekkel járhat: nem véletlenül hívják “csendes gyilkosnak”. Többek között az érfal sérüléseihez vezethet, ami a vese működésének zavarait okozhatja. Rendkívül fontos, hogy a vérnyomást tartósan, és lehetőleg természetes úton a normál értékeken belül tartsuk. A rendszeres testmozgás elengedhetetlen: elsősorban az állóképességi sportágak (tempós séta, biciklizés, úszás) alkalmasak a vérnyomás csökkentésére.

A kiegyensúlyozott táplálkozás segíti a magas vérnyomás elleni harcot. A vérnyomáscsökkentő étrend fontos részei a zöldségek, gyümölcsök, illetve a tejtermékek, növényi olajok, teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, és az elegendő folyadékbevitel. A túlsúly, illetve a dohányzás a magas vérnyomás kiváltó oka lehet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

Az egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a kiegyensúlyozott, vegyes étrendnek. A szervezet számára a fenntartáshoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük