Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan szabaduljunk meg a súlyfeleslegtől?

Hogyan szabaduljunk meg a súlyfeleslegtől?

A túlsúly, az elhízás világméretű „betegséggé” vált a XXI. században. A kutatók elszántan vizsgálják, milyen különbségek vannak a hízékonynak mondott emberek és a kevésbé elhízásra hajlamos emberek között. Az azért már mindenki számára világos, hogy az elhízás megnöveli a kockázatát a szívbetegségeknek, az agyvérzésnek, a cukorbetegségnek vagy vese- és májelégtelenségnek. Mindezek, pedig a korai elhalálozáshoz vezetnek. Ezért a világon több kutatócsoport összefogva, 20 nagy tanulmányt folytattak három országban, azért, hogy összehasonlítsák, milyen hatást gyakorol az extrém elhízás a szervezetre. Extrém elhízottnak tekintjük, aki 200 kg feletti súllyal rendelkezik átlagos magasság mellett.

A tanulmányból kiderült, hogy aki súlyfeleslege mellett még káros szenvedéllyel is él, mint a dohányzás, a korai elhalálozás következményével kell számolnia. Mi is lehet ennek az oka? Szervezetünk a súlyfelesleget túlterheltségként érzékeli, amihez egy bizonyos fokig képes alkalmazkodni, de mindenre nem képes „odafigyelni”. Ekkor alakulnak ki a betegségek. Hogyan előzhető mindez meg? A túlsúly komoly probléma, nem csak a genetikai rátermettség miatt alakulhat ki, hanem az esetek nagy százalékában lelki problémák is állnak az elhízás hátterében. Érdemes mindig elgondolkozni, hogy éppen miért eszünk, azért mert reggeli van vagy, csak azért mert nem tudunk mást csinálni. Nagyon fontos mindezt megfogalmazni.

Segíthetnek természetesen a különböző fogyókúrás megoldások, viszont az inkább „felszíni” segítség, mintsem a probléma valódi gyökerét fogná meg. Ha meg tudjuk fogalmazni, hogy mi okozhatja azt, hogy a táplálkozást túlzásba vitelében látjuk a megoldást, azt adott problémára, máris közelebb vagyunk, hiszen, tudatosan képesek vagyunk megbirkózni ezzel. Ez a legnehezebb része a folyamatnak, viszont kellő kitartással, és sok-sok segítséggel minden sikerülhet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges élelmiszerek a jó közérzetért

A csokoládé, és egyéb édességek közismerten hangulatjavító tulajdonsággal rendelkeznek, és bizonyos mértékben a depresszív panaszok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük