Kezdőlap » Nyaralás » Hogyan stoppoljunk hatékonyan?

Hogyan stoppoljunk hatékonyan?

Az alábbiakban nem a zokni foltozásról, hanem a kalandos utazási formáról – módszerről lesz szó, melyről már valószínűleg mindenki hallott, mégis kevesen elég bátrak ahhoz, hogy belevágjanak. Célom az, hogy pár praktikus tanácsot adjak az utazáshoz.
Miért érdemes stoppolni? Elsősorban, mert ingyen van.

Azonban remek lehetőség tök ismeretlen emberek megismerésére, így a legkönnyebb találkozni a céltelepülésen vagy az odavezető úton élőkkel. Rajtuk keresztül ismerhetjük meg a környéket, arról nem is beszélve, hogy a megállóhelyek teljesen véletlenszerűek így mindenhol belenézhetünk egy kicsit a tájba.
Hova érdemes stoppal menni? Majdnem bárhova, a legegyszerűbbek a főutak melletti célpontok viszont kicsit kijjebb eső településekre való eljutás sokkal izgalmasabb.
Mikor érdemes stoppolni? Mivel a menetidő nehezen kalkulálható, ezért fontos, hogy ne siessünk annyira. Nagyon rossz szélben, esőben fogvacogtató időben stoppolni.
Pár elengedhetetlen praktika következik.
Legyünk mindenre felkészülve, legyen nálunk mindenképpen térkép, esőkabát, fejfedő, eszi-iszi. Egyedül a legérdemesebb stoppolni, azonban a lányokat – akiknek nem ajánlom, hogy egyedül vágjanak neki – hamarabb felveszik. Ebből következően az egy fiú – egy lány párosítás a legcélravezetőbb. Érdemes beszerezni egy tahográf korongot (a régi típusú teherautókban ilyet használnak a kilométerek mérésére). A kamionsofőrök ezzel szoktak stoppolni, ez egy ilyen sofőr szolidaritásos dolog, ha ezzel az ujjadon állsz ki, akkor a kamionosok azt fogják hinni egy pillanatra, hogy te is sofőr vagy és nagyobb eséllyel megállnak neked.
Hol stoppoljunk? Mindig nézzük ki előre, hogy hol kezdünk el majd stoppolni és készítsünk alternatív tervet is arra az esetre, ha senki sem vesz fel. Oda álljunk ki, ahol az autók könnyen meg tudnak állni. A legpraktikusabb a buszmegálló elejébe helyezkedni, így miután meglátnak téged, mögötted leparkolhatnak. Sose stoppoljunk belvárosban vagy sűrűn lakott területen, a települések végén érdemesebb ( konkrétan pl. az áthúzott Budapest táblánál) és nem is illik nagyon valaki háza elé kiállni.
Konkrétan hova álljunk ki, ha Budapestről indulunk?
M1, M7 – Sasadi út utáni Agip kút. A Kelenföldi pályaudvar alatti aluljárón érhetjük el egyszerűen, ha a 7-es busszal közelítünk.
Esztergom – Bécsi út, 1-es villamos végállomása
M3 – A 7-es busz nyírpalota úti végállomásától, pontosabban a Tesco elől induló busszal tudunk kijutni az M3-asra, A benzinkúthoz és az Obihoz vezető lehajtónál próbálkozzunk.
Hányan stoppoljunk? Maximum hárman, de már az is sok. Az egy vagy két fő a legoptimálisabb. Háromnál többen viszonylag esélytelen.
Mikor ne szálljunk be a kocsiba?
Ha az úti célja nagyon kieső, nem oda megy, ahova mi. Ha egy város elején akar kirakni és ahhoz, hogy jó helyet találjunk át kell sétálnunk a város másik felébe.
Mik a veszélyei a stoppolásnak? Ha rosszul jön ki a dolog nem jutunk el a célunkig és útközben kell éjszakáznunk, ezért induljunk el hamar. Én még sosem találkoztam ártó szándékú emberekkel, de ha rossz előérzeted van, ne szállj be, mondd azt, hogy másfelé mész. Az egyedül vagy többen lévő férfiak lehetnek gyanúsak, ha egyedül vagytok. Ha többen utaztok, akkor ne féljetek senkitől. Sokan bénán vezetnek, de ezt nehéz előre kiszúrni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hová menjünk nyaralni ? Catania

Catania- egyedülálló kikötő, a második legnagyobb város Szicília keleti partján, lábánál található az Etna. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük