Kezdőlap » Karácsony » Hogyan spóroljunk időt a főzés/sütés kapcsán karácsonykor?

Hogyan spóroljunk időt a főzés/sütés kapcsán karácsonykor?

Az ünnepi készülődés szerves részét képezi a családi asztalra letett ételek elkészítése. Nem mindenki teheti meg, hogy rendeli a főételt vagy a desszertet, viszont a karácsony elmaradhatatlan részei a jó lakmározások, a finom édességek, nassolni valók.

Ha gyermekünk van a készülődés még nehezebb ezen a téren, nem lehet egyszerre a konyhában is forgolódni és még a kicsiket is lefoglalni. Azért nem könnyű, de 1-2 gyerkőcöt még mi is bevonhatunk a főzési, sütési folyamatba egy bizonyos életkor után, ha már sehogy sem tudjuk őket lekötni.

A fő ételek elkészítése igényli a legtöbb időt. Jól járunk, ha olyan recepteket használunk, amelyeket már készítettünk azelőtt, hiszen így sokkal gyorsabban megy a folyamat. Az is fontos tényező lehet, hogy elálljon az étel, ne kelljen minden piros betűs ünnepnapot a konyhában robotolva tölteni.
Sokak kedvence a töltött káposzta, nem véletlenül. Többszöri melegítésre nem romlik a minősége, napokig eltartható a hűtőben és rendkívül laktató. Önmagában is megállja a helyét egy étkezés során.
Kedveltek még a szárnyasok, manapság már Magyarországon is terjed a pulykasütés hagyománya. Itt több akadályba is ütközhetünk: az egyik, hogy jó receptet kell találunk, ami nem könnyű, hisz mi magyarok nem sok pulykát sütünk. A másik dolog, hogy a pulyka nehezen, sok idő alatt fő/sül meg. A harmadik pedig, hogy – méreteikből adódóan nem sok hazai sütőbe férnek be.
Itthon jellegzetes főétel még a halászlé, amelynek elkészítése nem bonyolult és nem is tart a végtelenségig. Gyerkőcös családokba viszont ez az egy eledel biztosan nem lesz elég.

Sarkalatos pont a süteménysütés karácsonykor. Ha tudjuk, hogy az ünnepek környékén megyünk vendégségbe jó, ha úgy sütünk, hogy oda is biztosan vihessünk egy adagot. Senki nem szeretne a családnak szánt sütögetés után még egyszer nekiesni a folyamatnak. A legpraktikusabb, leggyorsabb, legtöbb ideig eltartható sütemény a mézeskalács. Ebbe a folyamatba a gyerekek is tökéletesen bevonhatóak. A mézeskalács fém dobozban, megfelelően elcsomagolva akár hetekig is eláll, így nem szükséges december 24-én nekiesnünk. Ebből kis kosárkában vagy dobozkában nyugodtan vihetünk a vendégségbe vagy akár ajándéknak is kitűnő lehet. A recept kiválasztása nem egyszerű, mert a mézeskalács sokszor rendkívül kemény lesz és a tanácsok ellenére van, hogy sosem puhul meg, akár krumplit, akár almát teszünk mellé. A legjobb megoldás, ha körbekérdezzük a rokonokat, barátokat, hogy kinek van puha mézeskalács receptje, tényleg nem lehetetlen ilyet találni.
Édes sütemények közül jó, ha olyat választunk, amelyben nincsenek flancos krémek, mert ezek általában sok időt igényelnek és nem tarthatóak el huzamosabb ideig. A keksz-szerű édességek még jó választások, sokszor csak össze kell gyúrni a tésztájukat, kiszaggatni, sütni és kész is. Ezek is általában hetekig elállnak jelentős minőségromlás nélkül.
A sós sütemények nem képeznek olyan nagy problémát, egy kis pogácsa, sajtos rúd stb. tökéletes, mindenki szereti és általában elég sokáig meg lehet őket őrizni.

Ha valamilyen hosszabb ideig megőrizhető süteményt készítünk, akkor sem szabad elfelejteni, hogy a megfelelő tárolás kulcsfontosságú. Megéri befektetni néhány fém dobozba, amelyeket karácsony közeledtével szinte úton-útfélen kapni, általában hármas kiszerelésben. Időtállóak, nem sérülékenyek és nagyon jól megőrzik a bennük tárolt nassolnivaló minőségét, frissességét.

Látható, hogy jól végiggondolva és megtervezve a menüt akár 2 héttel előbb is el lehet kezdeni a sütést, a főzést pedig már pár nappal, hogy az ünnep valóban nyugodt és meghitt legyen, és ne kapkodásból álljon. Természetesen a krémes sütemények és a kevesebb ideig eltartható ételek elkészítése is fontos lehet, azonban az előbbiekben megspórolt idő kincset ér mind nekünk, mind a családunk számára.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük