Kezdőlap » Befektetés » Hogyan spórolhatunk pénzünkön?

Hogyan spórolhatunk pénzünkön?

Pénz megtakarítására szükségünk van, hiszen bármikor előfordulhat egy olyan váratlan esemény, váratlan kiadás, amelyet épp az adott pillanatban kölcsön nélkül nem tudnánk kifizetni. Ilyenkor jön jól, ha van megspórolt pénzünk, amelyet elővehetünk.
Félretenni viszont úgy lehet, ha a fizetésünk egy részét valóban lekötjük valahová (betesszük a bankba egy külön számlára, vagy otthon gyűjtjük egy dobozban). Ekkor viszont kevesebb pénzünk marad magunkra és a családra, tehát jobban be kell osztani a fennmaradó összeget, hogy a következő fizetésig meg tudjunk élni belőle. Ilyenkor jöhetnek jól a spórolási technikák, amelyek betartásával minden hónapban meg tudunk takarítani egy kis pénzt.

1. Spóroljunk a rezsin! Sok ember nem hiszi el, hogy mennyivel többet fogyaszt valójában, mint amennyire szüksége lenne. Nem is gondolják, hogy mennyi pénzt lehet spórolni a rezsin! Sok helyen hallottuk már, hogy kád helyett a zuhanyt használjuk – és ha tíz percnél tovább nem állunk alatta –, valóban spórolhatunk így a vízzel! Ha kevés mosatlan edényünk van, akkor érdemes folyó víznél elmosni (persze csak lassan folyjon). Mosásnál várjuk meg, amíg megfelelő mennyiségű ruha gyűlik össze, tehát sokat spórolhatunk, ha egy 7 kilós mosógépbe nem csak 4 kiló ruhát teszünk, hanem kihasználjuk annak kapacitását. Az áram csökkentésének egyik módja, ha a dugókat (például televízió zsinórja, laptop- és telefontöltők, stb) kihúzzuk a konnektorból! Apró dolog, de ha be van dugva és nem használjuk az adott dolgot, az áram így is fogy! A villanyt pedig kapcsoljuk le, ha csak laptopozunk, illetve ne hagyjuk szólni a tévét akkor, ha nem is nézzük.
2. Spóroljunk a bevásárlásnál! Ekkor szórjuk leginkább a pénzt. Sok asszony bevásárló-lista nélkül megy a boltba éhesen, és csodálkozik, hogy több tízezreket hagy az üzletben. Érdemes egy héten egyszer elmenni a boltba, és csinálni akkor egy nagyobb bevásárlást (persze a frissebb árukat mint a zöldségeket, gyümölcsöket és húsokat érdemes naponta beszerezni, de rájuk is a következő szabályok vonatkoznak majd). Ha egy héten egyszer megyünk nagyobb üzletbe, kisebb a kockázata, hogy mindenféle fölösleges dolgot összevásárolunk (mint például nem veszünk magunknak naponta csokoládét vagy valami nassolnivalót). Az ilyen nagy vásárlásoknál érdemes bizonyos dolgokat nagyobb kiszerelésben venni! Ami bár elsőre inkább költekezésnek tűnhet, de hosszú távon kifizetődőbb! Például ne csak egy-két kiló lisztet vegyünk, hanem tízet, vagy ne 2-3 kilós mosóport, hanem 6-8 kilósat. Elsőre ezek drágábbak, mintha a kisebb mennyiségűt vennénk, viszont ha jobban átszámolnánk, rájönnék, hogy így olcsóbban jön ki. Fontos még, hogy minden bevásárlás előtt készítsünk egy listát, amit szeretnénk venni, és ragaszkodjunk is ehhez! Tehát ne vegyünk pluszban még dolgokat (esetleg akkor, ha nem írtuk fel a wcpapírt, és csak az üzletben jut eszünkbe, hogy nincs is otthon). És jól jöhet még, ha bevásárlás előtt eszünk, ne menjünk üres gyomorral, mert az ember ilyenkor hajlamos bevásárolni össze-vissza olyan dolgokat, amiket szívesen megenne.
3. Spóroljunk a főzéssel! Mindig csak annyi mennyiséget főzzünk, amennyit meg is eszünk majd! Ha két napra főzünk, akkor ne készítsünk egy hétre való kaját, mert az a végén úgyis a kukába vagy a kutyának megy! Ha Valamiből sokat főztünk, érdemes lefagyasztani, így később bármikor elővehetjük. Ha romlandó dolgokból többet veszünk – például virsli vagy szalámi –, érdemes azoknak egy részét is lefagyasztani mint, hogy majd megromolva kidobjuk őket! Használd ki a fagyasztód!

Ezekkel a praktikákkal könnyen be tudjuk majd osztani pénzünket, és az is lehet, hogy még többet tudunk majd félretenni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan fektessünk be?

Általában befektetni pénzt szoktunk annál a banknál, ahol tag ügyfelek vagyunk – és ahol folyószámlánk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük