Kezdőlap » Fogyókúra » Hogyan serkenthetjük az anyagcserét?

Hogyan serkenthetjük az anyagcserét?

Először a rossz hír: az anyagcserét magában nem tudjuk szabályozni, gyorsítani vagy serkenteni azért, hogy gyorsabban szabaduljunk meg a kilóktól. Általában az anyagcsere szabályozása alatt nem a metabolikus folyamatokat értik a fogyókúrázók, hanem az alapanyagcserét – ez a szervezet nyugalmi energiaszükséglete -, vagy az emésztés gyorsítását. Ezek valószínűleg genetikailag meghatározottak: emiatt van az, hogy valaki sokkal többet ehet másoknál, mégsem hízik, a szervezete sport nélkül is átlag feletti mennyiségű energiát használ fel.
A jó hír azonban, hogy az energia-anyagcsere szabályozható: ez az energiafelhasználást jelenti, fizikai aktivitás során és nyugalmi állapotban egyaránt. Természetes módon növelhető, például mozgással.
Aki sportol, több energiára van szüksége. Ha több kalóriát használunk fel, mint amennyit bevittünk a szervezetünkbe, a testünk a maradékot az energiaraktáraiból egészíti ki. Ez a folyamat könnyebben elérhető, ha az elégetett kalóriák számát sporttal növeljük. A rendszeres testmozgás ezen kívül az izmokat is növeli: az izomszövet nyugalmi állapotban is jóval több energiát használ fel, mint például a zsírszövetek.
További lehetőség, hogy az anyagcserét – átvitt értelemben – befolyásoljuk, a táplálkozás. Aki kiegyensúlyozottan és egészségesen táplálkozik, az összes szükséges tápanyagot a szervezetébe juttatja, gondoskodik az anyagcsere megfelelő működéséről. Az energia-anyagcserére negatív hatással van az alváshiány. A kutatók úgy találták, hogy azok az emberek, akik túl keveset alszanak, gyorsabban híznak. A testünknek nyugalomra van szüksége, hogy feldolgozza a zsírokat és a cukrokat. A drasztikus diéták, vagy a nullkalóriás fogyókúra is káros hatással van az anyagcserére. Csökken az aktivitás, az anyagcsere “takarékos üzemmódba” kapcsol, hozzászokik az alacsony kalóriabevitelhez. Amint visszatérünk a normál táplálkozáshoz, sajnos szinte garantált, hogy visszaszedjük a leadott kilókat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csokoládé nem kövérít

Rendszeres, de mértéktartó fogyasztással a csokoládé – magas kalóriatartalma ellenére – még jót is tesz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük