Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan segítsük elő a gyermekünk felelősség tudatát?

Hogyan segítsük elő a gyermekünk felelősség tudatát?

A gyerekek a kor előrehaladtával egyre nagyobb felelősséget szeretnének vállalni, melyben tudunk segíteni nekik. A segítséget azzal tudjuk nyújtani, ha veszünk nekik egy állatot, melyet nekik kell gondozni, etetni, itatni, ápolni, takarítani. Nyolcéves korig a gyerekek az állatot gondozását játékként élik, meg később válik tudatossá bennünk, hogy ők felelnek egy másik élőlény, állatka életéről.
Ezzel kezdetét veszi a felkészülés a felnőtté válásra, hiszen itt kezdik el a gyermekneveléssel járó felelősség megismerését. Fontos, hogy adjunk nekik teret ebben a dologban, hisz ha ezt elutasítjuk, nem lesz lehetőségük arra, hogy megismerjék mekkora felelősség egy másik élőlény felnevelése.

Az állatka választását jól gondoljuk végig, mert ebben nekünk van nagy jelentőségünk, hogy abban a környezetben, ahol élünk milyen fajta, állattartása lehetséges. Hiszen ha egy kis lakásban lakunk nem biztos, hogy jó választás egy nagy testű kutya vásárlása. A gyerekeket mindig emlékeztessük arra, hogy éppen ha elfelejtett egy etetés, vagy takarítani kell az állatka helyét, szóljunk neki ha szükség van rá segítsünk elvégezni a feladatot, de semmiképpen ne mi végezzük teljesen el helyette. Ebben az esetben abba a hibába esünk, hogy később sem fog foglalkozni vele hisz tudni fogja mi úgy is megtesszük helyette, ezzel pedig ártunk neki nem pedig elősegítjük a fejlődését. A legjobb ha együtt választunk állatot a gyermekkel, hisz ha olyan állatot veszünk, amelyet ő nem szeretett volna akkor nem szívesen fog gondoskodni róla.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük