Kezdőlap » Családi élet » Hogyan segítsd elsősödet az iskolakezdésnél?

Hogyan segítsd elsősödet az iskolakezdésnél?

Elkezdődött a tanév, már túl vagyunk az első napok izgalmán, többé-kevésbé megtörtént a beilleszkedés, kialakultak a baráti körök, kiderült ki a kedvenc tanítónéni.
Ha a gyereket sok sikerélmény éri nincs is semmi gond. Szeret iskolába járni és szívesen tanul. Ha viszont azt látja, hogy nem elég jó amit csinál, nem kap elég pozitív megerősítést elkedvetlenedik és panaszkodik reggelente, az iskolába járást teherként éli meg.

Hogyan segíthetjük gyermekünket ezekben a nehéz időkben, és miért fontos, hogy szeressen iskolába járni?

Elsősorban fogadjuk el, és biztosítsuk róla, hogy elég jó amit csinál, dicsérjük meg minél gyakrabban. Ne legyen elvárás a tökéletesség, legyünk tisztában a gyerek képességeivel és a tőle elvárható legjobbat próbáljuk kihozni belőle. Ne gyakoroltassuk otthon sokat, inkább játékos formában tanuljunk vele. Ebben nagy segítségünkre lehetnek a számukra készült foglalkoztató füzetek és magazinok.

Ha azt látjuk, hogy a gyerek nem szívesen megy reggel az iskolába beszéljünk bátran a tanító nénivel. Mondjuk el neki, hogy azt szeretnénk, hogy a gyermekünk jó kedvvel járjon az iskolába és kérjük meg, hogy segítsen nekünk ebben. Fogadjuk meg a tanácsait, bízzunk a tapasztalatában.

Nagyon fontos az is, hogy a gyerek kipihenten ébredjen, tehát ragaszkodni kell az időben történő lefekvéshez. Az elalvást segíthetjük esti mese olvasásával is.
Ha a gyerek szervezete nem jut elegendő vitaminhoz és ásványi anyagokhoz akkor nem tud majd az iskolában megfelelően koncentrálni, szétszórt és figyelmetlen lesz. Sajnos az élelmiszerekben egyre kevesebb a vitamintartalom, így ha tehetjük vásároljunk gyermekünknek valamilyen korának megfelelő táplálékkiegészítőt, multivitamin készítményt. Létezik olyan kifejezetten gyermekek számára kifejlesztett formula is, amely pontosan a figyelem és koncentráció növelésében tud segíteni. Kérjük ki bátran gyógyszerészünk tanácsát, szívesen fog segíteni.

Ha szívesen használunk gyógynövényeket, és a gyermek is elfogadja, próbálkozhatunk csalánteával. Maria Treben könyvében ajánlja iskolai kudarcok esetén, munkakedvüket vesztett emberek számára is. A csalán ezenkívül jó vértisztító és immunerősítő is.

Ha a gyerek nehezen szakad el a szüleitől reggelente segíthet egy elköszönő rutin kialakítása is. Használjuk mindig ugyanazokat a mondatokat elköszönésnél, ezt lezárhatjuk egy simogatással és egy puszival. Adhatunk egy kis tárgyat is neki, amit napközben elővehet és kezébe foghat, mintegy érezve az otthon biztonságát.

Igyekezzünk reális elvárásokat támasztani a gyerekkel szemben és mindig biztosítsuk őt szeretetünkről. Jusson eszünkbe, hogy ő feltétel nélkül szeret bennünket, és a legfontosabb számára, hogy szülei elismerjék, és támogassák őt. Végezetül ne felejtsük el, hogy a jó eredmények elképzelhetetlenek a jókedvvel, szívesen végzett munka nélkül.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tartsuk a tengerimalacot?

A legtöbb családban előfordul, hogy a gyerekek nagyon szeretnének valamilyen állatot tartani. Mi szülők tisztában …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük