Kezdőlap » Betegségek » Hogyan segíthetünk a zöldhályogon?

Hogyan segíthetünk a zöldhályogon?

A glaukóma, más néven zöldhályog a szem megbetegedése, amely ma még nem gyógyítható teljes mértékben, viszont kiváló terápiák léteznek, és visszaadja a látás lehetőségét.
Hogy mi pontosan a zöldhályog? A szem látóideg sérülése, ami a retinából szállítja az agyba a látóközpont információit. A betegség jellemzője, hogy a szem belső nyomása megemelkedik, ha a szemben lévő csatornavíz valami akadályba ütközik. Lappangó betegség, a kezdeti szakaszban nincsenek érezhető tünetek, 40 év kor felett ezért ajánlatos rendszeres szűrővizsgálatra menni. A vizsgálat fájdalommentes, a szemorvos pár egyszerűbb vizsgálattal időben kiszűrheti. Heveny formában akár teljes vaksághoz is vezethet, a betegség gyors iramban zajlik, de a látáscsökkenés alig észrevehető a kezdeti időben.
A zöldhályog főbb tünetei:
• A szem vörössé válik, kemény tapintású lesz
• Erős fájdalom érzet a szemben, és a szem környékén
• A kezdeti stádiumban homályos látás, ami egyre gyakoribbá válik
• Erős fényre túlzott reakciók, színes fénykörök érzékelése
• Gyakori, de enyhe szédülés, hányinger, fejfájás
Kezelése sokféle formában történhet: szemcseppek alkalmazása, ez általánosan elterjed, de minden eset külön egyedi kezelést igényel. Amennyiben rohamszerű állapot lép fel, az azonnali kórházi kezelést igényel.
Minden esetben lehetőség van műtéti eljárás alkalmazására, ebben az esetben lézer segítségével korrigálják a hibát, és hatásos, maradandó eredmény érhető el.
A szem egészsége megőrzése érdekében fogyasszunk megfelelő mennyiségű A,C,E- vitaminokat, szelént, krómot, cinket. Szemizom tornát is végezhetünk: a fej mozgatása nélkül nézzünk balra, majd jobbra, fel és le-, majd körözzünk a szemünkkel balról jobbra, jobbról balra. A gyakorlatot többször ismételjük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gerincoszlop gyógykezelése

Napjainkban kiropraktika néven ismertebb eljárás. Az első alkalommal 1985-ben, Palmer által az USA-ban bevezetett módszer, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük