Kezdőlap » Betegségek » Hogyan segíthetünk a diabéteszes gyereknek?

Hogyan segíthetünk a diabéteszes gyereknek?

A gyermekkori cukorbaj nagyon sokban hasonlít az inzulinnal kezelt fiatal felnőttek cukorbajához. Csaknem minden esetben robbanásszerűen alakul ki, és gyakorlatilag minden esetben inzulinkezelést igényel. A legnehezebb problémát a csecsemő- és bölcsődés korban kifejlődő cukorbaj képezi, ilyenkor ugyanis a kisgyermek még nem képes érzéseit, éhségét, rosszullétét megfelelően észlelni és jelezni.
A cukorbeteg gyermek életrendje sokkal kevésbé rendszeres, mint a cukorbeteg felnőtteké. A diabéteszes gyermek mindig hordjon magával cukrot, betegségéről környezetét (óvónő, tanárok) minden esetben fel kell világosítani.
A gyerekek hajlamosabbak cukortartalmú édesség elfogyasztásával diétahibák elkövetésére, ebből a szempontból is nagy a felelősség a szülőkön, nevelőkön.
Törekedni kell, hogy a cukorbeteg családjában általában ne fogyasszanak normál édességet, a család étkezése pedig erősen közelítsen a diabéteszes gyerekéhez, hogy ne érezze kívülállónak magát. Ma már jó minőségű diétás édességeket lehet kapni, ezzel igyekezzük pótolni az édesség utáni vágyát, melynek ízéhez hamar hozzászokik, később már nem fog ízleni a normál édesség.
Sok gyermek hajlamos arra, hogy kedvenc ételéből többet fogyasszon, emiatt akár „takarékoskodik” a megelőző étkezés szénhidráttartalmával is, de ezt nagyon veszélyes, mert fokozza a vércukor-ingadozásokat. A másik véglet a fogyókúrázó fiatal, akik egyáltalán nem óhajtanak szénhidrátot fogyasztani.
Nagyon fontos szempont, hogy a diabéteszes gyerek rendszeresen, minél többet sportoljon, mozogjon. Igen helytelen a cukorbeteg tanuló felmentése torna alól. Tornaóra, edzés fokozott mozgás előtt fél-egyzsemlényi szénhidrátot fogyasszon el az előírt mennyiségen felül, és órákon át tartó fokozott fizikai aktivitás esetén gyakrabban kell ennie.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük